Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са Виланом о току дијалога Београда и Приштине и ситуацији на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић са Виланом о току дијалога Београда и Приштине и ситуацији на КиМ

30. септембар 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са новоименованим амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом, којег је информисао о току дијалога Београда и Приштине и политичко-безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Дијалог је, према Ђурићевим речима, суштински важан за стабилизацију политичких прилика у региону и економски развој, међутим Србија неће у оквиру процеса нормализације односа ни имплицитно ни експлицитно признати једнострано проглашену независност Косова.

Бриселски дијалог је, према Ђурићевим речима, у овоме тренутку талац неспремности Приштине да спроведе пре седам и по година преузету обавезу формирања Заједнице српских општина.

На састанку је било речи и о недавно потписаном вашингтонском споразуму, а Ђурић је изразио очекивање да ће у предстојећем периоду Израел, у духу традиционалног пријатељства наших држава и народа, наставити да има слуха и поштовања за српске државне и националне интересе.

Српски народ ће у братском јеврејском народу наставити да види пријатеља и сапатника, и два народа ће, истакао је Ђурић, наставити да се уједињено боре против ревизије историје и за истину о заједничким страдањима.