Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Покушај отмице потврдио појачану кампању застрашивања Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Покушај отмице потврдио појачану кампању застрашивања Срба

07. октобар 2020.

Данашњи покушај отмице српске девојчице у селу Бабин Мост недвосмислено потврђује да смо протеклих седмица суочени са појачаном и организованом кампањом застрашивања Срба који живе у јужно од Ибра, на потезу између Косовске Митровице и Приштине.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Зато позивам међународну заједницу, пре свега државе које имају најснажнији политички и безбедносни утицај на Косову и Метохији, да стану на пут насиљу, јер ово је тренутак да се реагује без одлагања.

Подсећам да смо у свега десетак дана били сведоци покушаја отмице српског детета у Племетини и оружаног напада на српску децу у Доњој Брњици.

Данас по истом сценарију, са истим и препознатљивим рукописом, нападнуто је још једно српско дете, у селу које је последњих месеци, због низа насртаја на Србе и њихову имовину и светиње, јак кандидат за најнебезбеднију средину у Европи.

Циљ организатора ових инцидената је очигледно изазивање страха и панике међу Србима у овом делу Косова и Метохије, са јасном намером да се наш народ примора да напусти своја огњишта.

За трауме које је преживела једна недужна девојчица одговорни су и сви оне које већ недељама позивамо да предузму кораке у складу са својим утицајем и надлежностима и успоставе сталне безбедносне пунктове у Бабином Мосту.

Невероватно је да ико у 21. веку може да немо посматра ескалацију етнички мотивисаног насиља на подручју које је у безбедносном смислу и даље буре барута.

Позивам Србе на Косову и Метохији да, колико год то тешко било, остану прибрани и да не наседају на провокације, јер дестабилизација ситуације на терену је, када се узму у обзир изјаве албанских званичника у Приштини, несумњиво циљ организатора ових напада и њихових политичких инспиратора.