Насловна » Актуелно » Вести » Без ЗСО могуће да Срби напусте приштинске инсититуције
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Без ЗСО могуће да Срби напусте приштинске инсититуције

13. октобар 2020.

Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Одбијање Приштине да разговара о ЗСО је удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, после састанка.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Петковић је напоменуо да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

"Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ", рекао је Петковић.

Срби на КиМ забринути због све чешћих напада

Срби са Косова и Метохије, уз помоћ институција Србије, захтеваће свим каналима од међународне заједнице да гарантује безбедност у свим местима у којима Срби живе, јер су забринути због све чешћих напада на њих, њихову имовину и светиње, а посебно на децу.

То је један од договора на састанку политичких представника Срба са Космета и директора владине Канцеларије за КиМ, а после низа напада на Србе у јужној покрајини.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је истакао да је на састанку изражено и заједничко незадовољство због одбијања Приштине да сарађује са институцијама Београда на расветљавању убиства Оливера Ивановића и опструкција којима пришински правосудни органи покушавају да заштите налогодавце и починиоце тог злочина.

"На састанку су осуђени сви покушаји политичке злоупотребе овог случаја", истакао је Петковић.

Такође, пренео је да су Срби са КиМ захвални председнику Александру Вучићу и Влади Србије на доследној и одлучној помоћи и наставиће безрезервно да подржавају настојања Београда да политичким и дипломатским средствима заштити српске интересе на Космету.

"Срби са КиМ имају апсолутно поверење у председника Вучића и његову непоколебљивост у борби за српски народ у покрајини, а нарочиту захвалност дугују донедавном директору Канцеларије Марку Ђурићу, као кључном актеру те борбе, коју ће наставити и са позиције амбасадора Србије у САД", рекао је Петковић.

Он је додао да је посебна захвалност исказана због највећег инвестиционог таласа у српским срединама на КиМ, у последњих неколико деценија, уз оцену да је економска самоодрживост српског народа у покрајини један од најважнијих предуслова његовог опстанка.

Петковић: Пред Лајчаком тежак посао, 2.727 дана без ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је пред Мирославом Лајчаком тежак посао, јер, како каже, Приштина јасно ставља до знања да не жели да испуни договорено и да јој не треба компромис са Београдом.

Петковић подсећа да ни после 2.727 дана од преузимања обавеза из Бриселског споразума није успостављена Заједница српских општина (ЗСО), а да је Србија испунила све што је договорено из тог споразума.

''Свима је јасно да без Београда нема решења и зато је важно да наставимо да разговарамо. То да Приштина не успоставља ЗСО, да на Уставном суду поништавају 22 од 23 принципа и остављају "љуштуру", која је мање од невладине организације, тако нико не може да се понаша са Србијом и српским народом'', нагласио је Петковић.

"Ако све оно што се договоримо, треба после да буде поништено у Приштини, тиме је Приштина пљунула на саму ЕУ, која је одговорна за спровођење свега што је договорено", рекао је Петковић после састанка са политичким представницима Срба са КиМ, којем је присуствао и доскорашњи директор Канцеларије Марко Ðурић.

Петковић је казао да је у интересу Београда да преговара са Приштином ''колико год да је тешко'' и да на тај начин брани српски народ на КиМ, као и да чини све да га заштити и обезбеди му будућност у јужној покрајини.

"Зато Албанци неће дијалог. Хоти каже зашто да преговарају кад сваким новим даном у Бриселу постоји могућност да се дође до компромиса. Он јасно каже да њима компромис не треба'''', навео је Петковић.

Додао је да се нада ''здравом разуму'' и да ће Приштина схватити да само у разговору са Београдом може доћи до решавања косовског чвора и уз постизање компромисног решења.

Ђурић: И са будуће позиције радићу за српске интересе на КиМ

Досадашњи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да ће и са будуће позиције, амбасадора Србије у САД, наставити да ради на очувању српских интереса свуда где наш народ живи, а посебно на КиМ.

Ђурић је истакао да нема сумње да су пред Београдом тешка времена када је реч о решавању косовског питања, а нарочито што, наводи, Приштина покушава на све начине да уништи дијалог и избегне оснивање Заједнице српских општина.

Истиче да Приштина на тај начин само "закопава" покушаје да се односи између Београда и Приштине нормализују.

Новоименованом директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу поручио је да ће "наследити" Српску листу, 10 српских градоначелника, 10 посланика који, како каже, говоре "једним државним српским гласом", 2.470 породица које су захвалне за решено стамбено питање, реновиране школе, болнице, али ће, истиче, наследити и многа нерешена питања.

Истакао је да ће та нерешена питања захтевати његову помоћ и велику пажњу, али ће, каже Ђурић, Петковић наследити и пријатеље на КиМ који ће му помоћи да та питања решавају заједно.

Позвао је Србе са КиМ да подрже Петковића на новој функцији и додао да је он пет година део тима Канцеларије за КиМ и српски родољуб који разуме све проблеме народа на КиМ.

"Петковић је показао да није лењ и да је у стању да оде до најудаљеније српске енклаве где постоји проблем, да сагледа проблем, да га реши и да кроз институције прати решавање проблема", рекао је Ђурић.

Он се на састанку у Београду поздравио са политичким представницима Срба са КиМ и додао да су то људи са којима је, каже, осам година дело велику борбу за очување интреса српског народа у јужној покрајини.

Поручио је да ће то чинити и даље, са нове позиције, јер за њега, каже, сваки наш човек на КиМ није обичан, већ драгоцен.

Ракић о напуштању институција: ЗСО за нас значи живот

Уколико међународна заједница не спроведе Бриселски споразум, потписан 2013. године, Срби на КиМ ће озбиљно размотрити, не да ли ће, него када ће напустити све институције, од локалног, до централног нивоа, изјавио је данас председник Српске листе Горан Ракић.

"Ово није бес, није претња, то нама значи живот", рекао је Ракић новинарима након састанка Срба са КиМ са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

Ракић је навео да је ЗСО требало да буде формирана 2013. године, а да се, каже, чује да ће бити формкирана али са ингеренцијама невладине ирганизације, на шта Срби на КиМ не пристају.

"То не желимо, јер нам не гарантује никакву безбедност. Желимо да се имплементира оно што је договорено у Бриселу, пуна одговорност и надзор из одређених области - здравства, просвете, просторног планирања катастра", рекао је Ракић.

Ракић је додао да су Срби 2013. године изашли на изборе јер им је, каже, неко гарантовао да ће бит формриана ЗСО, а данас, седам година касније, још смо на почетку.

Тада су их, каже, критиковали они политичари који сада критикују "све живо", који су нападали и покојног Оливера Ивановића.

Он је истакао и да се не сме злоупотребљавати убиство Оливера Ивановића и да Срби са КиМ желе да се што пре открију починиоци и налогодавци, а не да неправедно оптужени, без доказа, седе у притвору.