Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Договорен наставак дијалога, Србија посвећена том процесу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Договорен наставак дијалога, Србија посвећена том процесу

15. октобар 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је у разговору са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком договорен наставак дијалога и потврђена посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења.

 Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је истакао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином када год Лајчак закаже састанак.

"Ићи ћемо у Брисел и на највишем и на техничком нивоу", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је то био добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине.

"Анализирали смо све што је постигнуто и важно је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Такође, у разговору је изражена заједничка, задовољавајућа оцена о економским кретањима, која постоје и тек морају да буду подстакнута изнеђу Београда и Приштине.

"Слободан проток роба, капитала, услуга и људи, то је једна од најавжнијих ствари у односима", рекао је Вучић.

Председник је навео и да је европска будућност за Србију веома важна, и није синтагма и флоскула, већ је важна због више инвестиција и вредности за које се боримо и залажемо, те због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија, што смо ближе пуноправном чланству у ЕУ.

А, тај пут значајно је одређен како и колики напредак ћемо направити у односима са Приштином, рекао је Вучић.

Председник је навео да не жели да говори о ситуацији у Приштини, да се "игра њихових игара" сваљивања кривице, те нагласио да у Приштини треба да се договоре, а да ће Србија урадити свој посао.

Казао је да је у разговору са Лајчаком инсистирао само на једној ствари - да се у потпуности имплементира Бриселски споразум, што је услов без којег се не може имати успешан наставак дијалога.

Рекао је да је Србија отворена за све теме, али да инсистира на имплементацији Бриселског споразума.

Захвалио се Лајчаку на марљивом раду и што жели да посредује између очекивања да се води и оконча дијалог, и оних који о одређеним стварима мисле другачије, што је врло компликован посао.

"То говори о заинтересованости ЕУ за регион. Какве год разговоре да имамо, ма колико тешке, можда понекад и лоше, боље да имамо дијалог, разговоре, него да не разговарамо. Ако нема разговора, може увек да дође до инцидената, угрожавања живота људи, инцидената. То никоме није у интересу", подвукао је председник Србије.

Лајчак: Мора да се испуни све што је и како је договорено

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас, након састанка са преседником Србије Александром Вучићем, да је закључак његових разговора у Београду и Приштини да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договрено и како је било договорено.

"Кључно питање или принцип целог овог процеса је да не треба на крају да постоји ниједно отворено или нерешено питање. Бавимо се питањима која нису била до сада у преговорима и онима која су била, али нису испуњена", рекао је Лајчак на конференцији за медије.

Каже да му је разумљиво да су то тешка питања која изазивају емоције, али да је кјуч да све што је било договорено мора да се и испуни.

Није, међутим, прецизирао да ли све што је договорено Бриселским споразумом мора да се испуни пре или након постизања коначног споразума.

"Ја сам дошао данас у Београд из Приштине где сам био два дана и одржао низ састанака и главни закључак је да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договрено, како је било договорено. Процес се наставља и верујем да је то у интересу грађана Србије и у интересу грађана Косова и у интресу целог региона", казао је Лајчак.

Рекао је да му је драго да је после четири месеца поново у Београду и да је циљ његових разговора данас са Вучићем био о "дијалогу и нормализацији односа Београда и Приштине и између Србије и Косова".

Лајчак каже да жели да подсети да ЕУ испуњава улогу "фацилитатора" на основу Резолуције Генералне скупштине УН, са циљем нормализације односа.

"Шта то значи, није наше да одлуцицмо. То треба да се договоре две стране учеснице процеса. Ми мислимо да је нормализација у интересу свих и сваког грађанина, а ЕУ је ту да помогне. Нисмо ту да приморавамо било кога на било шта", навео је он.

Додаје да не може ЕУ да жели нормализацију више од Србије и Косова.

"Зашто је Генерална скупстина УН подржала да тај процес води ЕУ, јер један циљ је нормализација, а други је европска перпскетива и циљ целог тог процеса је да Србија приближи ЕУ, као и Косово, а то не може нико други да уради осим њих", поручио је Лајчак.

Сматра да је направљен добар помак у последња четири месеца пошто је договорено око процеса, било је више састанака и договорено је питање несталих и економске сарадње.

И сада се бавимо озбиљним и осетљивим питанима питање финансијских потраживања, некретнинама и питањем ЗСО, додао је Лајчак.

Србија ће инсистирати на ЗСО са извршним овлашћењима

Србија ће инсистирати на испуњавању Бриселског споразума, односно на формирању Заједнице српских општина, али не као невладине организације, што би било у складу са садашњим косовским уставом, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"Ако је сада теза 'све у складу са уставом', што смо онда преговарали? Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Ссто смо онда водили преговоре?", запитао је председник Вучић на прес конференцији са европским представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Он је тако одговарио на питање шта је Лајчаку рекао на то што је у Приштини казао да ЗСО мора бити формирана у складу са нормама које прописује косовски устав Свако решење, каже Вучић, како год да се договоримо са Албанцима, је тешко, али је боље него да оставимо нашој деци да ратујемо у будућности.

Ако то неко хоће да оставља деци, ја то нећу и томе ћу се супростављати. Сститићемо интересе Србије увек, али морамо да разумемо да мир и компромис нису пораз, да је ратно решење изнуђено решење, а сукоби лоше решење. Морамо то у својим главама да променимо И не морам да се интересујем шта је у главама Приштине", рекао је Вучић.

Изразио је наду да ће Албанци разумети суштину Бриселског споразума.

"Ми смо преговарали, а ако је сада теза 'све у складу са уставом', што смо онда преговарали. Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Ссто смо онда водили преговоре? Очигледно је да неки људи немају довољно храбрости да кажу да сва решења нису идеална, што ја говорим својој јавности сваки дан", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Бриселски споразум потписан 19. априла 2013, да је шест тачака од 15, то јест суштина споразума, да бисмо испунили све друге норме - требало да буде формирана ЗСО.

Изнео је акт о којем се, како је рекао, мало говори И који нико у српксој јавности није до сада видео, а то је план имплементације споразума, и навео да се тим планом каже да ће се имплементација састојати из шест главних елемената.

Вучић је појаснио да је први прилагођавање правних оквира, управо мењање устава и закона, други ЗСО, даље правосуђе, полиција, локални избори и прилагођавање правних оквира.

Србија је, према његовим речима испунила све своје обавезе, а једну, прву, коју су имали Албанци, они нису испунили.

Указао је да је то потписано пре седам и по година, а да Приштина није мрднула прстом.

Такође је подвукао да Приштина има и предложен статус од стране управљачког тима како је то договорено.

"На то су рекли да то није у складу са ксоовским уставом. Кога то брига?", упитао је Вучић.

Указао је да може да говори о триковима које су изводили, где је тадашња председница у Приштини Атифете Јахјага уместо да проследи извршну уредбу уставном суду, проследила принципе на потврду, да би избегли своју обавезу.

Да ли мисле да смо полуписмени? Данас кажу да неће о томе да разговарају. Ако је то у вашем интересу, немојте. Ми ћемо инсистирати да се све примени што еј договорено", поручио је Вучић.

Ми, како је истакао, не доживљамо Албанце као непријатеље и противнике, већ желимо да са њима градимо будућност, да улажемо у фабрике, путеве, пруге заједно, да размишљамо како ћемо да живимо заједно, а не како ће неко неког да превари", поручио је он.

Вучић је казао да је Србија све испунила, а да је могла, пошто се не имплементира споразум од стране Приштине, да каже да неће ништа да примени.

Казао је да је задовољан постигнутим споразумом о несталим лицима и економским односима.

Србија ће уложити сваки напор да пронађемо нестала лица, јер мислимо да је то хуманитарно и цивилизацијско питање, за свакога ко је страдао или нестао са простора бивше Југославије, са КиМ, централне Сбрије, свеђедно одакле. Предложили смо Албанцима - 'покажите нам место где мислите да је неко покопан и заједно са вама ћемо у року од 24 сата видети да ли је истина', али смо то тражили и за нас то исто. Они нису желели то да прихвате, јер ми знамо нека места где су покопани Срби и рекли им и имена места", додао је он.

Вучић је рекао да не може да каже да је оптимиста, али да поштује рад и труд Мирослава Лајчка, његову енергију и све што раде земље чланице ЕУ да се дође до компромиса.

Лајчак: Све у вези са ЗСО договорено, треба да се оствари

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да је све у вези са Заједницом српских општина већ договорено и потписано и да треба да се оствари, а да је следећи корак да се преговара о статуту, односно статусу те заједнице.

"Што се тиче ЗСО, ту је све договорено, потписано и треба да се оствари. Следећи корак је да се преговара о статуту,статусу те заједнице. Ту нема шта да кажем. И место где ћемо водити те преговоре ће бити у Бриселу", рекао је Лајчак на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Лајчак је то рекао одговарајући на питање на шта се односе предлози за формирање ЗСО које је тражио од Приштине, да ли је добио неки и где лежи одговор на питање да ли ће бити наставка дијалога Београда и Приштине.

Он је рекао да је пре његовог доласка у Приштину било различитих најава и изјава, али да на 25 састанака, колико их је имао, нико од његових саговорника није рекао да неће да испуне њихове обавезе.

"У ствари, на свим састанцима је било речено јасно да то што смо прихватили и обећали мора да се испуни, укључујући ЗСО", рекао је Лајчак.

Кад је реч о питању устава, каже да је став ЕУ да се преговарају толико озбиљни процеси да је логично да ће морати и устав да се мења.

"И ту нико није рекао да је то немогуће, устав није Библија. Ако се договарамо о озбиљним стварима, онда наравно да то мора да се одрази у уставу", рекао је Лајчак.

Како је рекао, сагласан је са председником Вучићем да нормализација значи нормално стање, које је у интересу сваког нормалног човека.

"Ненормално стање је проблем", закључио је он.

Лајчак: Рок за споразум не постоји,али не треба одуговлачити

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да не постоји рок за постизање правно-обавезујућег споразума и истакао да не би требало стварати вештачке рокове, али ни непотребно одуговлачити.

Након састанка са председником Србије Александром Вучићем, Лајчак је новинарима казао да је он против постављања "вештачких рокова", јер би сви, како наводи, постали таоци тих рокова.

"Ми смо ту да помогнемо да тај процес иде толико брзо колико су две стране у процесу спремне да иду. Међутим, не треба да одуговлачимо тај процес, али и нема логике да га вештачки убрзавамо", рекао је Лајчак.

Истиче да тај процес јесте везан за европску перспективу Србије, те додао да је то јасно речено и у понедељак на састанку министара спољних послова ЕУ, али и у ранијој резолуцији Генералне скупштине УН.

На питање да ли је ЕУ спремна да понуди чланство уколико Србија потпише правно-обавезујући споразум, Лајчак је рекао да наша земља има отворених 18 поглавља и да се налази у високој фази европских интеграција, као и да је убеђен да ће успех дијалога значити пуно Србији на европском путу.

"Међутим, није моје да данас са овог места кажем шта то тачно значи", рекао је Лајчак.

Председник Вучић се надовезао на његов одговор и навео да је Лајчак искусан и озбиљан политичар који зна да ће Србија морати да добије јасније одређење ЕУ по том питању.

"Али, ја њега разумем, он не мозе да каже више од онога што у овом тренутку желе да кажу државе чланице. Ја говорим оно што је позиција Србије, то је моје право и то сам рекао не смао Лајчаку већ Макрону и Меркел и свима другима", закључио је Вучић.

План примене: ЗСО и правни оквир требало да буду још 2013...

Председник Александар Вучић указао је вечерас на План примене споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, којим је, у прилог аргументацији Београда о неопходности формирања Заједнице српских општина, било предвиђено да све тачке тог документа, и ЗСО, буду испуњене још током 2013. године.

Имплементацију Бриселског споразума ће, како се наводи у поменутом документу из 2013, чинити шест главних елемената: прилагодавање правних оквира, Асоцијација/заједница, полиција, правосуде, локални избори и опште одредбе.

План примене споразума о нормализацији односа Београда и Приштине

У првом делу, о "прилагођавању правних оквира", јасно је наведено да до краја маја 2013. године обе стране треба да дају Одбору за имплементацију на разматрање своје детаљне планове и временске оквире, који се односе на правне промене које су неопходне за имплементацију "Првог споразума".

До средине јуна те године, обе стране "имаће усвојене све неопходне правне промене неопходне за имплементацију 'Првог споразума', укљуцујуци и закон о амнестији", каже се у Плану.

Када је реч о Заједници српских општина, наводи се да до краја маја 2013. године две стране оснују Управљацки тим за оснивање Асоцијације/заједнице са списком послова и задатак,а које је одредио Одбор за имплементацију.

"Овај списак послова и задатака обухватиће и израду нацрта статута. Тим ће имати задатке који се односе на сва питања релевантна за успостављење Асоцијације/заједнице, као и током прелазног периода, компетенције предвидене цланом 4 и 6 "Првог споразума". Управљацки тим ће чинити представници четири општине са севера и бице установљен на основу подршке надлеžног органа Косова. Одбор за имплементацију це надгледати рад Управљацког тима", стоји у Плану имплементације.

До краја октобра 2013. требало је да, након локалних избора и прихватања резултата, припремни тим буде распуштен, а Заједница, као по цлану 1. "Првог спорзума" буде основана, уз усвојен Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и законом Косова.

Вучић је вечерас прочитао те делове Плана имплементације Бриселског споразума да би истакао да је Београд испунио све своје обавезе, а Приштина једну, прву, коју је имала - није, те подсетио да је Споразум потписан пре седам и по година, а да Приштина "није мрднула прстом".