Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Лајчаком о наставку дијалога и формирању Заједнице српских општина
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Лајчаком о наставку дијалога и формирању Заједнице српских општина

16. октобар 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о наставку дијалога, циљевима и начинима да се реши проблем одбијања Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина.

 Петковић са Лајчаком

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Заједница српских општина мора бити формирана одмах и са надлежностима које јој припадају по бриселским договорима, и сада је на тесту, не само воља Приштине да се проблеми решавају дијалогом, већ и способност ЕУ као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Према његовим речима, Заједница српских општина има само један циљ - да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији, а последњих недеља били смо сведоци да ни права ни безбедност Срба не могу бити заштићени у садашњем политичко-правном оквиру у нашој јужној покрајини.

Петковић је истакао да Београд, у интересу читавог региона, жели наставак дијалога и решавање отворених питања мирољубивим средствима, међутим конструктивност и кредибилност мора се захтевати и од Приштине, јер реч је о процесу који мора почивати на обостраној спремности и доброј вери.