Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Сваки састанак започињемо питањем ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Сваки састанак започињемо питањем ЗСО

29. октобар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је и данас, у новој рунди дијалога у Бриселу, Беоргад покренуо питање Заједнице српских општина (ЗСО), јер које год питање да се покрене, нема напретка у дијалогу, без формирања ЗСО.

 Петар Петковић и Драган Владисављевић

Фото: Танјуг

"Питањем ЗСО је почео и наш билатерални и трилатерални састанак. Сви морају да знају да које год питање да се покрене, о којем год питању да се разговара у дијалогу, без формирања ЗСО не можемо да напредујемо. То је сада већ свима јасно", рекао је Петковић новинарима у Бриселу.

Видеће се, каже, како ће приштинска страна да се понаша, јер Приштина говори да ЗСО може да се формира како каже тзв. Уставни суд тзв. Косова.

"То је неприхватљиво јер није договорено у Бриселу. Нама треба озбиљна институција, са извшним овлашћењима. Реч је о суштини, о колективним правима Срба", рекао је Петковић.

На питање када се може очекивати састанак на највишем ниову, Петковић је одговорио да то зависи од Брисела.

"Када ће бити наредни састанак и на ком нивоу зависи од ЕУ, која води дијалог и на којој је, као домаћину, да позове две стране на наставак разговора", рекао је Петковић.

Он је додао да је важно и да се будем присутни на експертском нивоу, да је важно да се разговара, јер су Београд и председник Александар Вучић опредељени да се изборе за виталне интересе Србије и кроз дијалог решавају сва питања.

Петковић је навео да о питањима имовине и финансијских потраживања две стране имају дијаметрално супротне ставове.

"Изнели смо наше гледиште и приступе. Сваки пут долазимо са предлозима како да приступимо проблемима. Тражимо да се јасно утврде јасни принципи и механинзми за решавање питања која оптерећују односе дуги низ година", рекао је Петковић.

Кроз разговоре, каже, покушавамо да изградимо преко потребан мир за Србе и Албанце, јер је историјско помирење неопходно за мир и просперитет на Балкану.

Боље да се проблеми решавају за столом, него да се преливају на КиМ, јер то онда доводи до неспокојства и удаљава нас од процеса нормализације, додао је Петковић.

Како је рекао, имплементација Бриселског споразума је неопходна за наставак дијалога и изградњу поверења да би се могао направити корак напред у даљим разговорима у Бриселу.

Петковић је поновио да је Београд испунио све што је договорено и сада захтева да се испуни оно што Приштина није испунила седам и по година, ЗСО.