Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Без обзира на исход суђења, Запад неће мењати став о КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Без обзира на исход суђења, Запад неће мењати став о КиМ

15. новембар 2020.

Кључне западне земље не само да су признале косовску независност, него су и учиниле све да се тај процес и догоди, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и додао да, без обзира на исход суђења за злочине тзв. ОВК у Хагу, западне земље неће мењати став према КиМ.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

То је, истакао је Петковић гостујући на РТС-у, важно да разумемо управо због тога да би разумели у како тешком стању и позицији се налази Србија у одбрани КиМ.

Навео је да многи злочини челника ОВК нису ни поменути у оптужници и додао да се у самој оптужници помиње 15 логора где су се ти злочини догодили, углавном на простору Метохије, те да је много страдалих цивила и породица несталих, киднапованих који 20 година чекају да правда буде задовољена.

Сада када видимо ко су оптужени, додаје, можемо да се присетимо свих оних слика и многих високих званичника запада како су тапшали по рамену све те званичнике и говорили да су они нови балкански миротворци, а сада видимо да су оптужени за најтеже злочине.

"Све су они то и тада знали, али оно што је важно да разумемо то је да живимо у свету неправде и да имамо две опције. Са једне стране, да као ној забијемо главу у песак и плачемо над својом судбином или са друге стране да се боримо, као што сада радимо и како чини председник Србије Александар Вучић", рекао је Петковић.

Навео је да се од 2012. године чини све да се промени тешка позиција у којој се Србија нашла.

"Нашли смо се у ситуацији да нам је маневарски простор као врх циоде, и корак по корак чинили смо све и кроз бриселски споразум, и друге споразуме да пробамо да омогућимо што је могуће бољи живот Србима на КиМ, али и да се изборимо за што бољу позицију Србије у међународним оквирима када говоримо о КиМ", рекао је Петковић.

Додаје да је актуелизовано питање КиМ и да се о њему управо у кључним западним државама говори на начин да је коначно решење могуће једино ако се договоре Београд и Приштина кроз компромисно решење.

"Када говоримо о односу запада о онима који су оптужени, важно је да разумемо и да је то врста механизма да се они са једне стране уцене, али опет важно је да разумемо да то што се дешава пред судом у Хагу неће променити однос према тзв. Косову и наше је да се бормо и чинимо све што треба", истакао је Петковић.

Навео је да ми нисмо ни једну тешку реч изговорили када су одводили Тачија, Весељија и остале зато што, истакао је, водимо рачуна о нашем народу на КиМ.

"Ни једног тренутка нисмо ликовали што су подигнуте оптужнице", нагласио је Петковић.

Рекао је да је питање имовине, после седам година, стављено на дневни ред и додао да је приштинска страна све време одбијала да разговара о том питању тврдећи да је то њихово унутрашње питање, а да сви добро знамо колика је приватна имовина и имовина Србије, Српске православне цркве.

Петковић је рекао да је добар део имовине уништен, продат и да је око 600 предузећа ликвидирано јужно од Ибра.

"Инсистирамо да се успоставе механизми, да се на међународним стандардима успоставе правла како треба да се поставимо по питањима имовине, с обзиром да постоје дијаметрално супротни ставови Београда и Приштине када говоримо о имовини и да онда кренемо у решавање конкретних питања кроз посебне комисије које би се тиме бавиле", додао је Петковић.