Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Млади треба да остану на вековним огњиштима на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Млади треба да остану на вековним огњиштима на КиМ

01. јануар 2021. Извор: Тв Мост

Чињеница је да смо после више деценија успели да актуелизујемо питање Косова и Метохије, да тако у највећим западним центрима моћи, у Берлину, у Бриселу и у Паризу алии у Вашингтону говори се о питању Косова и Метохије на начин где и Београд мора да буде укључен у коначно решење. То је велики искорак. Не кажем да ће те државе одустати од независности, неће јер су они ментори такозване косовске независности, али смо направили искорак и успели да се коначно чује глас Србије – то је оно што је важно”, истакао је, између осталог, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у новогодишњем интервјуу за ТВ Мост.

 Петар Петковић

Фото: Тв Мост

“Дијалог Београда и Приштине јесте тежак, и верујте, сваки пут као главни преговарач у техничком дијалогу са српске стране осећам мучнину у стомаку када треба да идем тамо и разговарам. Али то је мој посао. Колико год да је тешко и какав год да је проблем о коме се разговара, боље да је тај проблем за бриселским столом него да је доле на терену. И то је важно да сви добро разумемо. Приштина је схватила да Београд кроз дијалог, корак по корак, остварује своје интересе и зато и опструишу дијалог", каже Петковић.

Подсетио је да је осамнаест држава у последњих пар година, током председничког мандата Александра Вучића повукло признање такозваног независног Косова, чиме је позиција Србије у преговорима знатно повољнија што Приштини никако не одговара.

Када су у питању приоритети, с обзиром да се ближе ванредни избори у нашој јужној Покрајини, Петковић истиче да је најважније сачувати јединство.

"Ту пре свега мислим на нашу Српску листу која има пуну подршку председника Александра Вучића и државе Србије и ми смо кроз Српску листу као пројекат од националног значаја коначно после година и година ујединили српски народ", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Држава ће наставити са улагањима на Косову и Метохијии у наредној години.

"Посебно смо поносни на инвестициони пројекат Владе Републике Србије који је започет на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића, али морам да поменем и мога претходника Марка Ђурића који је оставио важан печат као директор Канцеларије за Косово и Метохију кроз бројне пројекте који су покренути. Преко 350 пројеката је у питању. Неки су у реализацији, неки су завршени, али суштина је у томе да нисмо стали ни у време епидемије коронавируса. Ово је била тешка година за све нас, година која је пре свега отежала да спроведемо све оно што смо замислили, али за то настављамо у 2021. са свим оним пројектима које смо договорили и нарочито су се тој вести обрадовали наши људи у централном Косову, Поморављу и Метохији. У питању је изградња нове болнице у Грачаници. Реч је о пројекту који ће вредети 6 милиона евра. Имаћемо праву болницу са хируршким блоковима, дијагностиком, полуинтезивном и интезивном негом и свему ономе што је неопходно. Када погледате српске средине никада се није толико градило колико се сада гради, улажемо заиста милионе евра и улагаћемо и у наредном периоду јер нам је важно да градимо будућност и да људи који живе на Косову и Метохији, поготово млади знају да имају наду и да имају веру у будућност и да треба да остану на својим вековним огњиштима", каже Петковић.

Он је најавио да ће се наставити са изградњом нових стамбених јединица, инфраструктуре, али и са улагањима у културу и обнову манастира Богородице Љевишке, као и образовање.

"Ту смо са нашим народом, делимо и добро и лоше. Оно што је важно да наши људи знају је то да смо увек са њима и да ћу ја као директор Канцеларије за Косово и Метохију бити увек у првим редовима кад год то буде затребало јер ми апсолутно немамо другог избора него да сачувамо наш народ и будемо уз њега",истиче Петковић.

"Српски народ на Косову и Метохији је у последњих двадесет година много прошао. Борба са коронавирусом је показала шта значи кад безбедност грађана бива угрожена, а опет са друге стране ако је неко добро разумео ту борбу и оно шта смо у последњих годину дана прошли, то је наш народ на Косову и Метохији. Он деценијама, из дана у дан води ту битку", закључиоје директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у новогодишњем интервјуу за Телевизију Мост.