Насловна » Актуелно » Вести » Поруке охрабрења Петковића и владике Теодосија народу на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Поруке охрабрења Петковића и владике Теодосија народу на КиМ

07. јануар 2021.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас из манастира Грачаница да рођење Исуса Христа "увек и изнова значи и рађање нове наде, јачање вере и снажење духа да опстанемо и останемо на нашем Косову и Метохији".

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је нагласио да су држава Србија и председник Александар Вучић увек уз свој народ на КиМ.

Петковић је након Божићне литургије, коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије, честитао Божић свим православцима на КиМ и пожелео да из претходне године изазова уђу у годину победа.

"Свака нова кућа коју саградимо, нови пут који изградимо, свака нова сболница, зграда, црква коју подигнемо јесте корак ка миру и благостању. Желим да укажем да су држава Србија, влада Србије и председник Александар Вучић увек уз свој народ на Косову и Метохији и да ћемо цинити све у наредном периоду како би помагали наш народ и како би овде опстали", рекао је Петковић.

Он је посебно захвалио епископу рашко-призренском и косовско-метохијском Теодосију који му је, како је рекао, учинио част да учествује на данашњи празник у великој духовној радости.

Поруку мира православним хришћанима упутио је и владика Теодосије који је истакао да је данашњи празник и велико окрепљење у данима када народ страда на разне начине, а највише од опаке болести која влада целим светом.

"Овакви празници као што су Божић нам додатно дају снагу, веру, наду и љубав. Потребно је да све то имамо у себи да би могли да одолимо свим искушењима, и оним споља, али и оним изнутра који су у нама. Данашњи празник нам даје поруку мира да прво имамо мир у себу, али не било какав мир, већ Христов мир, који је трајни и који нико не може да га узме", рекао је владика Теодосије.

Он је нагласио да је веома битно да имамо и мир у свом дому, својој обитељи, са комшијама, суседима, са онима којима живимо и радимо.

"То је једино можемо имати ако Христа у себи, ако смо се помирили са собом и ако смо се поморили са Богом и ако љубави према Богу. Једино тако ћемо моћи да волимо ближње и да имамо мир међу собом, да имамо трпљење, праштање и да се обучемо у одећу светлости, у ону свадбену одећу по којој ће нас Христос препознати када будемо стали пред њим да смо његови", поручио је владика Теодосије.

Он је изразио задовољство и радост што је и поред свих мера опрезности верни народ дошао у цркву, причестио се, јер су на тај начин, како је рекао, показали да верују у живот, да је добро победило зло и да им радост нико не може узети.

"Желимо да укажемо добродошлицу директору Канцеларије за Косову и Метохију и његовим сарадницима који су показали велику и жртвену љубав, дошли су на Косово и тиме посведоче да нисмо сами, да смо сви заједно када славимо и радујемо се, али и када тугујемо и када нам је потребна подршка и помоц", навео је владика Теодосије.

Дводневну посету Косову, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић завршиће посетом Дому здравља у Горњој Гуштерици, где ће за потребе ове здравствене установе уручити ново санитетско возило које је опремљено свим потребним апаратима.