Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Срби су сложни у својој решености да остану и опстану на КиМ, иза себе имају своју државу Србију и своју СПЦ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Срби су сложни у својој решености да остану и опстану на КиМ, иза себе имају своју државу Србију и своју СПЦ

07. јануар 2021. Извор: Пинк.рс

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у божићном интервјуу за Пинк.рс рекао је да је пандемија вируса корона свима променила животе, али и да је Србија показала своју озбиљност током пандемије, а да се та борба проти вируса могла видети и кроз борбу против епидемије на Косовуи Метохији. Петковић је истакао и то да мисли да је нашем народу на КиМ у свим тешкоћама утеху представљало то што су видели да је Србија и логистички и кадровски активна на терену.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Шта се променило у 2020. за Србе на Косову и Метохији? Колико је урађено за њих?

- Пандемија вируса корона нам је свима променила животе на начин који верујем нико од нас није очекивао. Србија је показала колико је озбиљна, организована и добро вођена држава. То се могло уочити и у начину на који смо се против епидемије борили на КиМ, и наш здравствени систем у покрајини, иако не сасвим без проблема, показао је да уз помоћ државе може да се носи са најозбиљнијим изазовима. Мислим да је нашем народу на КиМ у свим тешкоћама утеху представљало то што су видели да је Србија и логистички и кадровски активна на терену, и да наша јужна покрајина није ни на који начин била заборављена или на маргини наших приоритета. И у условима епидемије наставили смо да радимо на терену, као да се ништа није променило. Јуче сам у Косовској Митровици уручио кључеве 36 нових станова, у три стамбене зграде, изграђене средствима Владе Србије и Канцеларије за КиМ. И то је само кап у мору онога што смо у протеклих годину дана урадили.

- Морам да подсетим да се инвестициони програм Владе Републике Србије који је започет на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића реализује као да је ситуација потпуно регуларна. У години пред нама наставићемо истим или још јачим темпом. Пред нама је рецимо изградња нове болнице у Грачаници, вредне шест милиона евра. Природно је и схватљиво што се радујем томе, јер после деценија скрајнутости и запостављености, наш народ на КиМ је у последњих неколико година имао прилику да види како се Србија искрено брине о својим грађанима. Зато сам себи и дозволио да на календарском прелазу између протекле и ове године говорим о уласку из године изазова у годину победа. Наше победе биће сваки положени камен темељац, сваки метар пута, свака цигла уграђена у наше институције, сваки пакет помоћи нашим сународницима.

Шта очекујете од 2021. године? Да ли се надате да ћемо у њој пронаћи коначно решење за КиМ, или да ћемо му се барем мало приближити?

- Важно је да се дијалог Београда и Приштине настави, и то из више разлога. Очување мира и стабилности у региону је наша насушна потребе и, баш као што је и председник Вучић нагласио, један од највећих политичких приоритета. Такође, дијалог је важан за ситуацију на самом КиМ. Београд је доследно опредељен за дијалог и мирно решавање несугласица и ми свакако нећемо постављати препреке у процесу нормализације односа са Приштином, међутим чињеница да је ово још једна изборна година на КиМ и да је политичка ситуација у Приштини таква каква јесте може бити извор бројних изазова у самом дијалогу.

Очекујете ли веће залагање међународне заједнице у проналаску решења?

- Међународна заједница је веома широк појам, и она, осим ЕУ, подразумева и више појединачних центара моћи у свету, као и велики број земаља чији се глас у међународним односима чује и нешто значи, макар и као математичка чињеница при неком гласању у међународним форумима. Питање Косова и Метохије се може на продуктиван начин решавати само ако постоји најшира воља за то. Прошле године је пандемија вируса корона била кључно питање за све међународне чиниоце, а верујем да и ова година, бар њена прва половина, неће дозволити да се фокус међународне заједнице премести са питања очувања здравља људи и светске економије на неке друге теме. Трагање за решењима у вези са КиМ ће несумњиво бити настављено, али питање је каквим интензитетом.

Надате ли се да ће 2021. бити безбрижнија за Србе на Космету?

- Срби на КиМ нису безбрижни вековима. Безбрижност просто није подразумевани садржај живота наших сународника у јужној покрајини. Имам разлога да се надам да ће у безбедносном смислу бити сигурнија, а у економском смислу просперитетнија, јер Канцеларија за КиМ, Влада Србије и председник Вучић су решени да тако буде. Срби на КиМ свакако неће давати повода да им било ко отежа услове живота на било који начин. Срби на КиМ су, што је најважније, сложни у својој решености да остану и опстану на КиМ, иза себе имају своју државу Србију и своју Српску православну цркву, и свакако неће бити мање одлучни и самоуверени.

Ближи се трећа година од убиства Оливера Ивановића. Да ли очекујете са косовске стране да ће ово убиство бити разрешено и каква је тренутно безбедносна ситуација на КиМ?

- Трагична судбина Оливера Ивановића је на неки начин и метафора положаја читавог српског народа на КиМ. Расветљавање тог злочина је за Приштину ствар политичког тактизирања, а не правде, баш као што су и људска права, и положај Срба и Српске православне цркве на КиМ, за Приштину не питање правде, већ политичког тактизирања. Да је постојала политичка воља Приштине да се са Београдом сарађује по овом питању, уверен сам да бисмо и налогодавце и починиоце одавно имали иза решетака, али то нажалост није случај. Приштина, наиме, случај Оливера Ивановића на неумесан начин злоупотребљава како би се политички обрачунавала са Србима, што говори и чињеница да се трећи пут за редом подиже иста оптужница чији докази су више него аматерски и потпуно неутемељени.

Традиционално сте са Србима на КиМ за Божић. Били сте и на Бадње вече са њима? Какав је осећај?

- Београд својом топографијом и начином живота не оставља много простора за упражњавање наших најлепших обичаја на изворан и традиционалан начин. Не можете у било ком великом граду у Србији да поведете рецимо сина у шуму да одсечете бадњак. А Срби на КиМ то раде, и та чврста везаност за обичаје и традицију је нешто што Србе на тим просторима у идентитетском смислу чини и богатијим и отпорнијим на промене које доноси савремени начин живота. Будући да потичем из свештеничке породице и да сам одрастао у малом граду, у којем урбанизација није сасвим искоренила стари стил живота, начин на који се обележава Божић на КиМ ми је веома близак. Тако да сам, сваки пут када се о великим верским празницима нађем на КиМ, у оном најинтимнијем смислу налазим међу својима.

Шта вам Срби кажу? На шта се највише жале?

- Традиционално и сасвим оправдано, Срби на КиМ највише се жале на безбедносну ситуацију, етнички мотивисане нападе на људе и имовину, ограничену слободу кретања и недостатак неких животних погодности које се подразумевају за сваког житеља савремене Европе. Одговорити на те изазове јесте највећи и најтежи задатак, јер Србија је данас у стању да, захваљујући економском расту у протеклим годинама, осетније мења социјалну слику у јужној покрајини, али наша могућност утицаја на поменуте проблеме је најограниченија. Зато стално наглашавам важност дијалога, јер пример који дају политички представници Београда и Приштине се преноси и на терен, и по правилу безбедносно најосетљивији периоди били су они у којима је дијалог био замрзнут или у некој врсти назадовања.

Да ли Срби верују нашој власти да ће сачувати њихову жељу за опстанком у јужној српској покрајини?

- Оно што гради поверење грађана у државу Србију, су опипљива и видљива стварност. Срби на КиМ не треба да верују у обећања, већ само да емпиријски сведоче о томе шта је све урађено. Ми за наше сународнике нисмо правили имагинарне станове, обданиште, школе и здравствене установе, већ су они видљиви и опипљиви на сваком кораку. И наставићемо да у сваком сегменту нашем народу олакшавамо живот, јер Срби на КиМ су чувари непроцењивих и материјалних и духовних вредности читавог српског народа.

Који су ваши лични планови за 2021. годину?

- Посао директора Канцеларије за КиМ не оставља много простора за приватне планове. Количина и интензитет посла, као и фреквенција непредвидивих дешавања, захтева целодневну приправност и ангажман. Однедавно сам отац другог детета, и трудим се, и настојаћу да сваки слободан час проведем са породицом, али и када нисам са њима утеху налазим у чињеници да све што радимо на КиМ радимо управо у интересу наше младости и потомака. Свако наше дете на КиМ, је, управо тако као што сам рекао, „наше дете“ и брига је сваког грађанина Србије.

Сваким кораком којим се приближавате Грачаници, Високим Дечанима и Пећкој Патријаршији ближе сте врелу наше духовности

Која прослава ових празника вам је остала у најлепшем сећању?

- Обележавање сваког великог хришћанског празника на КиМ је непоновљиво искуство. Са сваким кораком којим се приближавате Грачаници, Високим Дечанима и Пећкој Патријаршији ближе сте врелу наше духовности, тако да је и осећај да заиста присуствујете и учествујете у светој тајни, далеко израженији под куполама које су уздигли наши светородни краљеви него било где другде. Такође, због блискости и светосавске саборности нашег народа на КиМ, тамо имате утисак да сте на изворима вере.