Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Поплаве на КиМ, Канцеларија помаже свом народу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Поплаве на КиМ, Канцеларија помаже свом народу

11. јануар 2021.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је Канцеларија формирала специјални тим за помоћ угроженим српским домаћинствима на Косову и Метохији, која су погођена поплавама, додајући да ће штета бити санирана.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је због обилних киша на тој територији дошло до изливања неких што је угрозило српска домаћинства на КиМ, посебно на централном Косову и Косовском поморављу.

"Дошло је до изливања реке Ситнице, реке Лаб, Биначке Мораве и Дренице, али и других потока и речица на овом делу КиМ што је довело до плављења атара српских села, али и до поплаве десетина српских домаћинстава посебно у Грачаници, Бабином мосту, Племетини, Доњој Гуштерици, Клокоту, Кормињану, Шилову итд.", рекао је Петковић.

Он је додао да је Канцеларија за КиМ формирала специјални тим који је нон-стоп у комуникацији и координацији са општинским тимовима за елементарне непогоде на простору КиМ.

"Наши људи су на терену и са Црвеним крстом и са Центром за социјални рад, а ту су такође и комисије општина које утврђују штету која је настала и коју ће свакако да плати и санира Канцеларија за КИМ", истакао је Петковић.

Петковић је навео и да се лично чуо са више породица које су погођене поплавама и обећао помоћ.

"Свака њихова мука и невоља су и наша мука и невоља", поручио је Петковић.

Додао је да је сада најбитније да се хитно реагује и да се извуче вода тамо где је она поплавила домаћинства, помоћне објекте, подруме и друго.

"Сада највише радимо са црпним пумпама, да се извуче вода, а затим креће и све оно остало како би у најкраћем року санирали штету и да све доведемо у првобитно стање", казао је Петковић.

Каже и да се ради и на томе да се спречи даљи улазак воде у домаћинства тиме што подижу и посебне насипе, али и пробијајнем река како би се смањио притисак воде.

Петковић је поручио да је најважније да је држава Србија уз свој народ, да одговорно поступа, јер је, како каже, њена дужност да помогне свом народу и да буде са њима када је најтеже.