Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Београд за дијалог и суштинска решења
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Београд за дијалог и суштинска решења

26. април 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Бриселу да је Београд посвећена дијалогу са Приштином, као и до сада и додао да није потребно само наставити ради на томе, већ и наћи суштинска решења у наредном периоду.

 Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ову посету Бриселу оценио је као једну од најбољих посета до сада.

"Да са још посвећенијим приступом, конструквитнијим створимо боље окружење за могући компромис. Долазим у Брисел у доброј вери и надам се да ћемо наћи исту одлучност са друге стране", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са европским комесаром за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борелом.

Вучић је пренео да је једна од тема била и владавина права, у процесу приступања ЕУ, те поглавља 23 24, али и промене које се тичу реформи у сектору енергетике.

"Убеђен сам да ћемо учинити напредак на том пољу и да ћемо постићи много боље резултате. Очекујемо фер приступ од стране ЕУ и мислим да је то нормално да очекујемо", рекао је Вучић.

Такође, једна од тема, како била је усклађеност Србије са декларацијом ЕУ, што се тиче разних политичких тема.

У том смислу, додао је да су Србија и Унија у претходних 10 година успеле да повећају трговинску размену, која је данас 25 млрд евра, што показује значај ЕУ и држава чланица за српску економију и политику, те животни стандард грађана.

Вучић: Србија поштује споразуме,и друга страна треба то да ради

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Србија труди да спроведе све о чему се усагласила у Бриселском, али и Вашингтонском споразуму, али и да се нада да ће и друга страна да се бави тим питањима, иако до сада то није радила.

Он је, на конференцији за новинаре након састанка са високим представником ЕУ Жозепом Борељом, одговарајући на питање новинара о споразуму из Вашингтона, рекао да је од потписивања тог споразума, Србија поштовала све потписано у том документу.

"Али видећемо како ће друга страна да се понаша", рекао је Вучић и подсетио да је тим споразумом договорено, између осталог, да се обустави кампања о повлачењу признања КиМ од стране других земаља.

Како је истакао, нада се да ће у преговорима са Приштином бити напретка, будући да је то важно, због људи, али и атмосфере у региону.