Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Давенпортом о ситуацији на КиМ и току дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Давенпортом о ситуацији на КиМ и току дијалога

11. мај 2021.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, др Петар Петковић, разговарао је данас са новим шефом Мисије ОЕБС на Kосову и Метохији Мајклом Давенпортом.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је на почетку разговора нагласио да је до сада постојала изузетно добра сарадња са Мисијом ОЕБС на КиМ и да се нада да ће редовнa, отворена и садржајна комуникација, бити настављенa и у наредном периоду. Петковић је оценио да ОЕБС на Косову и Метохији има значајну улогу у успостављању владавине закона и безбедног окружења за све грађане и изразио очекивања да ће наставити да делује у складу са тим.

Директор Канцеларје за Косово и Метохију известио је Давенпорта о току процеса вакцинације на Косову и Метохији, где је до сада вакцинисано више од 15.000 становника, подвукавши да је Србија апсолутни лидер у региону по том питању.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић и Дaвенпорт разговарали су и о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, са посебним освртом на положај српског народа у нашој јужној покрајини. Том приликом директор Kанцеларије за Kосово и Метохију указао је на готово свакодневне физичке нападе на Србе, њихову имовину, здравствене установе, цркве и манастире, на угроженост целокупне српске културне баштине у покрајини, посебно скренувши пажњу на манастир Високи Дечани, који се налази на листи најугроженијих културних споменика Европе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је Дaвенпорта и о току дијалога Београда и Приштине, констатујући да је неиспуњавање обавезе формирања Заједнице српских општина, са којом Приштина касни осам година, велика препрека и изазов у процесу нормализације односа.

„Међутим, и поред отверених порука из Приштине о незаинтересованости, Београд остаје и даље опредељен за дијалог, као једино средство за нормализацију прилика у региону и мирно, политичко решавање свих отворених питања“, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

На крају разговора Петковић је изразио очекивања да ће ОЕБС наставити да ради на спречавању једностраних и провокативних потеза Приштине и на промовисању дијалога као јединог начина да се дође до обострано прихватљивих и одрживих решења.