Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Политичари из Приштине притисцима потврђују угроженост Високих Дечана
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Политичари из Приштине притисцима потврђују угроженост Високих Дечана

18. мај 2021.

Чињеницу да Високи Дечани заслужују место на листи “Европа Ностра” седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, данас су у свом писму овој организацији потврдили представници привремених институција у Приштини.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Свака врста политичког притиска који долази из Приштине да се манастир Високи Дечани изузме са листе најугроженије европске баштине, само су додатна потврда о његовој угрожености.

Подсетићу да је сваки напад на објекте Српске православне цркве на простору Kосова и Метохије, а само за месец и по дана било их је чак 11, био праћен антисрпском реториком политичких лидера у Приштини. Због тога се и најновија порука о Високим Дечанима не може тумачити другачије, него како нова претња безбедности ове светиње и манастирском братству.

Угроженост манастира Високи Дечани нотирали су у својим извештајима и “Европа Ностра” и Унеско, а уколико у Приштини не верују овим организацијама не би било лоше да прочитају и последњи извештај Стејт департмента у коме се посебно истиче осетљив положај манастира Високи Дечани.

Реч је о најчешће нападаном објекту Српске православне цркве на Kосову и Метохији, који се од 2006. налази на Унесковој листи светске баштине у опасности и под двадесетчетворочасовном заштитом јединица KФОР-а.

Манастир је оружано нападан чак четири пута, два минобацачка напада извршена су 2000. године, у време мартовског погрома 2004. на манастир је испаљено осам минобацачких граната, а 2007. године је извршен још један минобацачки напад, који је резултирао и судском пресудом”. Такође, 2014. године на зидовима манастира исписани су графити „УЧK ИСИС”, а у јануару 2016. године испред манастира су ухапшена четворица наоружаних косовских Албанаца, од којих су двојица били на црној листи симпатизера Исламске државе.

Због тога би било сврсисходније, да уместо писама са непостојећом аргументацијом, власти у Приштини потпишу указ о повраћају 24 хектара одузете манастирске земље и тако бар покажу да поштују властите законе, ако већ не верују светским организацијама.