Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Чен Бо о ситуацији на КиМ и дијалогу са Приштином
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Чен Бо о ситуацији на КиМ и дијалогу са Приштином

18. мај 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине у Републици Србији Чен Бо.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је кинеску амбасадорку информисао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и положају српског народа у нашој јужној покрајини, који је изложен свакодневним притисцима и жртва је све интензивније радикализације приштинске политичке сцене.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију упозорио је на сталну, агресивну реторику Приштине, која представља покретачку снагу и инспирацију за свакодневне физичке нападе на Србе, њихову имовину, цркве и манастире.

Петковић је саговорницу упознао и са током дијалога Београда и Приштине, подсетивши да Приштина осам година избегава да у дело спроведе кључни елемент бриселских споразума и омогући формирање Заједнице српских општина, а да се без пуног спровођења договореног не може постићи суштински напредак у дијалогу. Петковић је нагласио да ће Београд остати опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика у региону.

Директор Петковић и амбасадорка Чен Бо разговарали су и о успешном спровођењу процеса вакцинације против корона вируса, у оквиру кога је на Косову и Метохији до сада вакцинисано петнаест хиљада особа.

Директор Петар Петковић изразио је захвалност НР Кини на доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и на континуираној, искреној и пријатељској помоћи нашој земљи на међународном плану, посебно у инсистирању на поштовању Резолуције 1244, у њеном пуном облику.

„Нераскидиво, челично пријатељство Србије и Кине, темељ су наставка политичке, економске и културне сарадње наших држава и народа“, закључио је Петковић.