Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Спремни на разговор о компромису, никада о понижењу Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Спремни на разговор о компромису, никада о понижењу Србије

04. јун 2021. Извор: Танјуг

Србија је увек спремна да да разговара о компромисном решењу, али никада неће бити спремна да разговара о било каквом понижењу Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

 Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, обраћајући се грађанима Србије, казао да жели да информише јавност и ситуацији на КиМ, као и разговорима са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и америчким изаслаником Метјуом Палмером.

„Ти разговори су били коректни и тицали су се пре свега тема у будућем дијалогу - шта је то што једни од других желимо. Ми и Албанци, али и шта очекујемо од ЕУ, као и шта очекују они од нас“, објаснио је он.

Вучић је казао да је поновио у више наврата да се Србија не залаже за замрзнути конфликт.

"Желимо наше конфликте из прошлости да решавамо и да их не остављамо нашој деци. Али смо тражили разумевање за основне државе интересе Србије и народа, пре свега сигурности нашег народа на КиМ“, рекао је он.

Вучић је истакао да ће дијалог бити настављен у веома кратком временском периоду од данас, додајући да је реч о данима.

„Србија ће се одазвати позиву у Брисел“, подвукао је он.

Вучић: Поднећу у Скупштини извештај о дијалогу у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјави је данас да је спреман да у Скупштини Србије, пре или после наставка дијалога у Бриселу, поднесе извештај о КиМ.

Вучић је рекао у Председништву Србије да је одговорио на позив председника Скупштине Србије Ивице Дачића и да жели да одговори и на јавно и нејавно упућене позиве појединих ванпарламентарних политичких странака које су тражиле да се говори о КиМ и да направи неке зјаедничке принципе за будућност.

"Спреман сам и све зависи у којој форми ће то бити, пошто морате неки акт да поднесете скупштини, али уверен сам да можемо да пронађемо начин на који бих поднео извештај Скупштини о свему ономе што се збива у Бриселу и да одлуче да ли то треба да буде пре или после наставка дијалога у Бриселу. То је за нас од великог значаја", навео је Вучић.

Истакао је да је спреман да разговара са представницима ванпралементарних политичких странака из опзиције које су изразиле интерес да чују став руководства Србије и да искажу и своје ставове, а до сада нису инсистирале на страном мешању у наше унутрашње ствари.

"Такође, спреман сам да одговорим и оним странкама које су инсистирале на страном мешсању уколико такву заинтересованост покажу, али је они до сада нису показали", додао је Вучић.

Вучић: Србија доказала спремност за дијалог о несталим,то очекујем од Приштине

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија у потпуности спремна за дијалог о несталим лицима на КиМ и да то конкретно и покаже тако што би се откопало свако место за које постоји сумња да постоји гробница, али да то исто очекује и од приштинске стране.

"Ми смо то показали на делу у месту Кижевак, где смо открили гробницу и позвали чланове албанских породица који су дошли и могли да положе цвеће где су похрањени остаци нихових блилжњих. Али, тражимо да они ту одговоност покажу и према Србима убијеним на КиМ", навео је Вучић.

Каже да је наша процена да има 350 лица или 350 земних остатака.

"Наше су процене да неколико десетина убијених Срба има у мртвачници у Прштини и тражимо да се коначно изврши анализа и видимо о коим лицима је реч. Понудли смо Албанцима и рекли да смо спремни, што су они одбили у претходном мандату, а желим да верујем да ће сада да прихвате - да они кажу где год мисле да постоји било каква гробница да извршимо сва неопходна ископавања на том месту и да видимо да ли има тела и остатака. Али, тражимо то и за нас, јер имамо неколико индикација где су сахрањени војници и цивили српске нациналности", нагласио је Вучић.

Вучић каже да је то могуће урадити уколико приштинско руководство сматра и жели да решавамо питање несталих лица.

Додаје да је то хуманитарно и веома важно питање за породице убијених људи, без обзира да ли је реч о Србима или Албанцима.

Србија је спремна за такву врсту разговора и договора, поручио је председник Вучић.