Насловна » Актуелно » Вести » Петковић захвалио амбасадору Боцан-Харченку на доследној помоћи Русије у заштити државних и националних интереса Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић захвалио амбасадору Боцан-Харченку на доследној помоћи Русије у заштити државних и националних интереса Србије

08. јун 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о предстојећем наставку дијалога Београда и Приштине.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је обавестио руског амбасадора да је Београд спреман за наставак дијалога са привременим институцијама у Приштини, али и да је неопходно да се до сада постигнути споразуми спроведу у дело.

Дијалог је, према Петковићевим речима, од суштинске важности за стабилизацију политичких прилика у региону и економски развој, али неприхватање Приштине да испуни своје обавезе, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина и њено инсистирање само на такозваном узајамном признању, својеврстан је вид опструкције и показатељ да су приштински политичари незаинтересовани за одговорно и озбиљно решавање отворених питања и проналажање трајног, компромисног решења.

Запаљива, антисрпска реторика приштинских званичника, која, као по правилу, претходи нападима на Србе, њихову имовину и на православне цркве и манастире, свакако не доприноси стварању погодне атмосфере за наставак дијалога, нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је подвукао да ће Београд, упркос свему, остати опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика на Западном Балкану.

Петковић је амбасадору Боцан-Харченку захвалио на доследној помоћи Русије у заштити државних и националних интереса Србије у међународним организацијама, истичући да је руска подршка нашој дипломатској и политичкој борби за Косово и Метохију, само један од бројних показатеља искреног пријатељства и братских односа наших држава и народа.