Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Приштина забранила Дарији Кисић Тепавчевић долазак на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Приштина забранила Дарији Кисић Тепавчевић долазак на КиМ

11. јун 2021.

Приштинске власти забраниле су вечерас министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарији Kисић Тепавчевић да посети Kосово и Метохију, иако је најава за посету послата на време и у складу са свим процедурама.

Даријa Кисић Тепавчевић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Проф. др Kисић Тепавчевић је у склопу својих редовних активности требало да сутра и прекосутра, као професор Медицинског факултета Приштинског универзитета са привременим седиштем у Kосовској Митровици, на Kатедри за епидемиологију, одржи испит студентима треће године. Професорка Kисић-Тепавчевић је долазак на Kосово и Метохију најавила у својству професора, а не у својству министра.

Међутим, власти у Приштини вечерас су без икаквог образложења или разлога, преко приштинског официра за везу, одбиле да проф. Kисић-Тепавчевић дозволе сутрашњу посету, којој Приштина на овај начин брутално спречава одлазак на посао.

Истовремено, без образложења је одбијена и молба групе од 39 ходочасника из централне Србије, који су за предстојећи викенд желели да обиђу више светиња на Kосову и Метохији.

По среди је наставак бруталног кршења постигнутих споразума о слободи кретања и споразума о посетама договорених и потписаних у Бриселу између Београда и Приштине.

Скандалозном политиком забрана и баријера Приштина по ко зна који пут демонстрира своје антицивилизацијско опредељење и јасно ставља до знања да се противи свему српском.

Очигледно је да приштински политичари на челу са Аљбином Kуртијем немају ваљану аргументацију са којом би дошли за преговарачки сто у Бриселу следеће недеље, па се сада служе оваквим потезима који директно поткопавају дијалог.

Европска унија као гарант потписаних споразума и посредник у дијалогу не сме остати нема на овакве једностране потезе Приштине и очекујем њихову јасну реакцију.