Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Недопустиво понашање Косовске полиције
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Недопустиво понашање Косовске полиције

28. јун 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је апсолутно недопустиво понашање Косовске полиције и власти у Приштини према српском народу који је дошао да слави Видовдан у Грачаници и на Газиместану и поручио да се нормализација односа гради разговорима и поштовањем Споразума.

Петар Петковић

Фото: Танјуг

"То што се дешава за време прославе Видовдана, начин на који реагује Косовска полиција тако што зауставља сва возила са српским таблицама, што претреса српске монахиње, скида мајце младићима који носе мајце са ликом светог кнеза Лазара је апсолутно неприхватљиво", рекао је Петковић новинарима.

Како је рекао, неко ко жели да демонстрира силу и покаже да Срби немају право да славе свој празник очигледно то ради из "одређених фрустрација" како би се показало да је то њихова територија.

"Ми смо само своји на своме и дошли смо да прославимо Видовдан и пошаљемо поруке мира. Те поруке је послао и председник Александар Вучућ и патријарх Порфирије и ја. Ми само желимо да живимо овде на КиМ, да никога не угрожавамо и славимо своје празнике, јер их се не одричемо. То је наша историја, наша идентитет и питање нашег постојања", рекао је Петковић.

Он је најавио да ће због дешавања током просклаве Видовдана обавестити међународну заједницу, пре свега у Бриселу и специјалног изасланика за дијалог Мирослава Лајчака.

"Ако неко мисли да тако што се претресају српске монахиње може да гради нормалитзацију односа Београда и Приштине грдно се вара. оно што је важно и што сви треба добро да ражумеју јесте да се нормализација односа гради тако што ћемо да разгоиварамо и поштујемо споразуме, а не тако што ће да се претреса српска монахиња, да се скидају мајце, забрањује да славимо наш празник", закључио је он.