Насловна » Актуелно » Вести » Академија поводом обележавања Дана Универзитета у Косовској Митровици
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Академија поводом обележавања Дана Универзитета у Косовској Митровици

28. јун 2021. Извор: Танјуг

Свечаном академијом у амфитеатру Факултета техничких наука, данас је, на Видовдан, обележен Дан Универзитета у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици.

Петар Петковић

Фото: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је, по доласку из Грачанице, да је Видовдан "место нашег рађања, наше окупљање, наша будућност", и најавио да ће држава Србија наставити да улаже на простору Косова и Метохије.

"Видовданска етика је наш пут и другог избора немамо. Због свега онога што смо претрпели, ми смо данас више него икада дужни да се боримо за државу Србију, као што су то чинили наши претходници, јер само тако можемо да се боримо и за наше Косово и Метохију. Управо захваљујући будној политици председника Александра Вучића, где градимо мир и стабилност, где се боримо за сваког нашег човека, ми смо у могућности, да више него икада, улажемо на простор Косова и Метохије", поручио је Петковић.

Указао је, како преноси ТВ Мост, на инвестицију од 490 милиона динара за нову зграду Унвиерзитета и најавио да ће бити реконструисан Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и изграђена нова болницу у Грачаници.

"Радимо и три вртића, поправљамо и реконструишемо путеве, пружамо финансијску помоћ и чинићемо то још више, јаче и снажније али морамо да имамо плодове мира и стабилности овде на простору Западног Балкана", рекао је Петковић.

Петковић је Албанцима поручио да Србија жели мир, жели да разговара али не пристаје на понижења.

Он је подсетио и на специфичне околности и проблеме с којима се суочава српски народ на КиМ, а као пример навео Драгицу Гашић, прву повратницу у Дјаковици, коју желе да протерају.

Ректор Универзитета Здравко Витошевић је казао да ће данашњи дан, Видовдан, заувек остати упамћен и записан у српском народу.

"Кажу да у животима људским, постоје дани и догађаји који су нам посебно важни, дани који се урежу у људска сећања. Видовдан је засигурно један од тих дана. Видовдан је дан који је упамћен и уткан у српске животе. Због тог разлога, ми који смо данас на Косову и Метохији, не можемо и нећемо да прихватимо нестајање са својих вековних огњишта. У видовданском постојању и његовом трајању, живи и наш Универзитет. Девет и по хиљада његових студената, 800 његових професора, 300 службеника, раде на Косову и Метохији и говоре да својим постојањем и трајањем на посебан начин, поништавају заблуду да наш народ може нестати", рекао је Витошевић.

Он је додао да је Универзитет у Приштини високошколска институција која припада породици српских и европских универзитета.

"Пре пар дана смо, како смо и обећали, нашим младим сарадницима предали кључеве од нових станова. Баш због тога, наше је чврсто уверење да је наш универзитет она институција која ће то уверење претворити у светлост истине и знања и занавек је преносити новим генерацијама наших студената", поручио је Витошевић.

Државна секретарта Министарства просвете, науке и технолошког развоја Маријана Дукић Мијатовић истакла је да Универзитет у Приштини има велики значај за државу Србију, али и за њен целокупни образовни систем.

Најбољи студенти са десет факултета овог универзитета су, традиционално, и ове године награђени новчаном наградом и повељом “Истакнути студент”, док су посебне Видовданске повеље за афирмацију и очување Универзитета у Приштини, уручене редовном професору на Филозофском факултету у пензији Даници Андрејевић и председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу.

Свечаној академији која је одржана на Техничком факултету у Косовској Митровици претходила је заједничка седница КОНУС - а и обилазак Центра за развој каријере студената и Алумни клуба.