Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Тешки разговори у Бриселу, српски тим се борио аргументима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Тешки разговори у Бриселу, српски тим се борио аргументима

07. јул 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који је шеф делегације Београда у техничком дијалогу с Приштином рекао је данас у Бриселу да разговори нису били лаки и да је српски тим инсистирао на томе да се испуни све што је договрено, а пре свега на Заједници српских општина, као и да је покренуо питање несталих особа.

Петар Петковић и Милоје Здравковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Иза нас је три и по сата веома тешких разговора, то само говори у каквој позицији се данас држава Србија налази, али верујте наш тим се борио хабро и одлучно и најбитније аргументовано.

Ми добро разумемо ситуацију у којој се налазимо и зато тежимо компромисном решењу", рекао је Петковић за Танјуг после нове рунде дијалога на техничком нивоу.

Он је навео да разговори нимало нису били лаки и да је на моменте било чак и вређања од албанске стране.

"Ми смо одговарали на све што је требало да одговоримо, врло аргументовано, снажно, и са чињеницама ни на једно питање нисмо остали дужни да не одговоримо другој страни", навео је Петковић додајући да је наша презентација трајала готово два сата и да је српска страна говорила пре свега о формирању ЗСО с обзиром да јуче навршено 3000 дан како је потписан Бриселски споразум и како ЗСО није формирана, а то је пре свега одговорност Приштине.

"Говорили смо и о питању енергетике, о инцидентима на КиМ, о правосуђу", рекао је Петковић за Танјуг наводећи да је приштинска страна имала презентацију око 20 минута, а да ни речју нису поменули нестале особе.

"Видимо и данас, јуче и претходних дана како албански политичари на сва звона говоре о злочинима, о питању несталих, а када дођу у Брисел и када конкретно треба да се одговара на питање како да решимо то питање, како да пронађемо све нестале, ниједном речју у презентацији Приштине није покренуто то питање", рекао је Петковић.

Он је навео да је српска страна покренула питање несталих и све у вези са тим, јер је то цивилизацијско питање које мора да буде решено.

"Када реч о формирању ЗСО , ми смо јасно рекли да је то услов свих услова, ако хоћемо да идемо даље, да то подразумева остварење колективних права за српски народ на КиМ, јер бројни инциденти, напади на нашу имовину, на имовину СПЦ само потврдуију колико је неопходно формирање ЗСО", истакао је Петковић.

Он је навео и да је приштинска страна у тренутку када је почело да се говори о споразумима који треба да буду спроведени, руководила само техничким питањима.

Он је истакао д аје неприхватљиво да се не помињу ЗСО и сва друга питања које је српска делегација покренула, наводећи нестале, интерно расељене, као што је Драгица Гашић из Ђаковице.

"Било је веома тешко, напето, а ми смо ту да се боримо за интересе српског народа на КиМ", поручио је Петковић.

Петковић је рекао да су они говорили о томе да не постоје трговинске баријере, а да је он показао слику малог Николе Периће, и питао их шта говоре ране на дечаку од 13 година.

"Он је симбол страдања свих наших људи у последње време, имамо 75 инцидената само од почетка године и зато је важно да преговарамо", рекао је Петковић и додао је све то пренео преговарачу из Приштине Беснику Бисљимију.

"Он је рекао не желим да те слушам, а ја сам рекао, ја желим да вас слушам јер морамо да разговарамо. Судбина је определила да српски и албански народ живи на КиМ, морамо да трагамо за решењима", навео је Петковић.

Он је рекао да су се без обзира на сву емотивност, сложили да треба да се иде у правцу разговора, и да и приштинска страна полако схвата колико је неопходно да дође до испуњења претходно постигнутих споразума.

Зато се захваљујем Мирославу Лајчаку и његовом тиму, који је био конструктиван и поновио све оно на чему инсистирамо, да уговори морају да се поштују и да ако хоћемо даље, мора ЗСО да се испуни и све договорено", закључио је Петковић.