Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија: Опасна кампања да се Срби лажно оптуже за тровање у Дечанима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Канцеларија: Опасна кампања да се Срби лажно оптуже за тровање у Дечанима

15. јул 2021.

Kанцеларија за Kосово и Метохију упозорава да је на делу веома опасна и неодговорна кампања дезинформација у делу албанске јавности, којом се Срби, без иједног јединог доказа покушавају да прогласе одговорним за тровање воде у Дечанима.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Овакве лажне тврдње, које се од синоћ пласирају у појединим албанским медијима, а данас су праћене и изјавама албанских политичара, нису, нити могу бити утемељене ни на једном једином доказу и реч је о апсолутним дезинформацијама и кампањи лажних вести.

То међутим не умањује њихов опасни карактер, јер је слична кампања пласирања лажних вести послужила као изговор и повод за спиралу насиља, која је кулминирала у мартовском погрому 2004. године.

Овакво ново пласирање лажних вести може имати далекосежне последице по, ионако крхку, безбедносну ситуацију на простору Kосова и Метохије. До њих долази у тренутку повећаног броја инцидената према Србима у покрајини, а сада им се на овај начин додатно црта мета на челу, али и изнова угрожава безбедност манастира Високи Дечани.

Kанцеларија за Kосово и Метохију овим поводом упутиће данас писмо свим међународним мисијама које делују на Kосову и Метохији, са јасним захтевом да се прекине са овом неодговорном кампањом лажних вести и додатно заштите Срби у покрајини.

Подсећамо да је вест о тровању у Дечанима прво била праћена међусобним оптужбама и препуцавањима албанских странака за одговорност за овај проблем, а сада су као мета означени Срби. Зато апелујемо да се проблем који је наступио не користи за политизацију и стигматизацију Срба.

Слична лажна оптужба пласирана је и 2019. године, када су из Приштине тврдили да су гласачки листићи из центеалне Србије затровани, што се показало као потпуна неистина.