Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Вучић ће у Бриселу инсистирати на формирању ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Вучић ће у Бриселу инсистирати на формирању ЗСО

18. јул 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић ће у Бриселу пре свега инсистирати на формирању Заједнице српских општина (ЗСО) зато што је то ''душа'' Бриселског споразума и темељ око кога је развијен дијалог и остали потписани споразуми, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић уочи наставка дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу.

Петар Петковић

Фото: Танјуг

''Без формирања ЗСО, без колективних права које треба да добију Срби на КиМ не можемо да говоримо о било каквој нормализацији односа'', рекао је Петковић новинарима у Београду где је на Орловачком гробљу присуствовао парастосу убијеним и отетим Србима у Ораховцу на КиМ пре 23 године.

Петковић, који ће у понедељак бити у Бриселу као члан делегације Београда, подсетио је да више од 3.000 дана Приштина одбија да формира ЗСО и испуни обавезе из споразума који је потписала 2013.године нагласившу и да Европска унија сноси одговорност за то што ЗСО није форимирана.

Петковић је рекао да ће делегација Београда, предвођена председником Вучићем, у Бриселу инсистирати и на другим важним питањима, укључујући и питање несталих истичући да је важно да то питање коначно буде решено.

Навео је да је Београд одговорио на захтеве Приштине и да је претражена 21 локација за које се сумња да су потенцијалне гробнице несталих , али да није истражена ниједна од девет локација које је Београд тражио да се претражи.

''Представник Приштине током претходне рунде дијалога рекао:па где ћемо ми да копамо, па да се после испостави да су Албанци чинили злочине'', рекао је Петковић.

Како каже, Приштина има намеру да прикрије злочине према српском народу на КиМ, али да то не чцини само приштинска страна, него и они који је подржавају и не дозвољавају да се ''укаља'' идеја о, додаје Петковић, наводној успешној причи тзв.Косова.

''Не споримо да је злочина било и на једној и на другој страни, али то што се истичу само једне жртве и да се праве разлике, да имамо жртве првог и другог реда јасно говори о правој намери оних који би да сакрију све злочине који су се десили над Србима на КиМ'', навео је Петковић.

Петковић: Курти се вара, ако мисли да кадрира у Влади Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да то што је председнику Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељку Одаловићу, јутрос забрањено да уђе на КиМ потврђује да Приштина не жели да се искрено посвети питању несталих.

Петковић је поручио премијеру приштинских институција Аљбину Куртију, који је на претходној рунди дијалога Одаловића назвао ''Гебелсом и Герингом'', да се ''грдно вара'' ако мисли да ће забрањивањем Одаловићу да уђе на КиМ да ''кадрира'' у Влади Србије.

''Србију данас води председник Александар Вучић, Србија је суверена држава и самостално доноси одлуке. Једино ћемо ми одлучивати ко ће бити на којој позицији'', рекао је Петковић новинарима у Београду, где је присуствовао парастосу убијеним и отетим Србима у Ораховцу пре 23 године.

Навео је да су Срби много пострадали на КиМ и да ће делегација Београда сутра у Бриселу инсистирати на теми несталих и да је београдска страна та која инсистира на томе да се пронађу сви нестали, док, како каже, приштинска страна то чини само ''за медије''.

''Да је Приштини заиста стало до проналаска свих несталих, откопали би још девет локација које Београд тражи да се истраже, а ниједна није истражена'', рекао је Петковић.