Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Стратегија Приштине да укине дијалог, инсистирали смо на безбедности Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Стратегија Приштине да укине дијалог, инсистирали смо на безбедности Срба

19. јул 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија током данашњег састанка у Бриселу прихватила три предлога ЕУ без икаквих амандмана, што Албанци нису хтели.

Александар Вучић

Фото: Председништво Србије

Како је оценио након данашњег разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, последњи пут када је био у Бриселу мислио је да не може да се има лошији састанак, али данас се уверио да може.

"Ми смо добили предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима. Србија се у потпуности усагласила са оним што је ЕУ предложила, са све три тачке без иједне замерке, чак смо прихватили и неке жеље Албанаца, али Албанци нису хтели", казао је Вучић новинарима након завршеног састанка.

Како је навео, предлози ЕУ су да се интензивирају напоре на идентификовању остатака несталих, затим да се обе стране суздржавају од акција које би могле да дестабилазују ситуацију на терену и треће да се редовно састају главни преговарачи једном месечно.

"Посебно интересантсно је да нису хтели да прихвате другу тачку, условљавали су све време новим политичким критеријумима. Суштина је да је Србија крива за три геноцида, први који се десио 1878. године када је Србија стекла независност на Берлинском конгресу", казао је Вучић додајући да је Курти објашњавао и како албанска презимена вуку корене из топонима места у Србији.

Према речима Вучића, Курти је након тога причао о геноциду који је Србија починила за време Балканских ратова или Првог светског рата и трећем 1999. године.

"Тражили су само да Србија одговара за своју прошлост, тражили су да се у дијалог укључи Наташа Кандић и позивали су се све време на њу и неке изјаве Ненада Чанка", казао је председник.

Додао је да су опет покренули причу о Вељку Одаловићу.

"Ми смо хтели да разговарамо о несталима, да разговарамо о томе да се ураде ДНК анализе да се задовоље породице. Нису хтели да прихвате", казао је.

Вучић је рекао да је разговор врло непријатан у сваком смислу, али да је јасно и да не жели да прихвати оцену оних који би рекли да је кривица пођеднака, јер кривице Београда нема.

"Наше кривице нема, ми смо 100-процентно прихватили све што је ЕУ написала, без амандмана, али неки су дошли пре свега да разоре дијалог, а мене страховито брине друга реченица, коју су избегли да прихвате", рекао је Вучић.

То је, понавља, реченица да ће да се уздржавају од акција које могу да дестабилизују ситуацију на терену.

"Ни око чега нисмо могли, захваљујући јасној, унапред припремљеној одлуци албанске стране да се договоримо", рекао је Вучић.

Поручио је да је Београд спреман за дијалог, који ће наставити, али и истакао да је данас забрунутији за безбедност Срба на КиМ.

Вучић: Стратегија Приштине да обесмисли и укине дијалог

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је стратегија Приштине да обесмисли дијалог и да га на крају потпуно укине.

Александар Вучић

Фото: Председништво Србије

„Њихова стратегија је да се у потпуности обесмисли дијалог и на крају укине, да се у међурмену догоди нешто што нисам у стању довољно да видим где је њихово решење“, објаснио је он.

Нагласио је да нове приштинске власти нису спремне на озбиљан дијалог.

„Када сам чуо прву реченицу знао сам шта ће бити. Мислио сам да ће бити овако, али сам се надао да ће бити другачије“, додао је Вучић.

Вучић: Приштина подстиче атмосферу у којој ће Срби бити угрожени

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на крају нове рунде дијалога са Приштином, да нове приштинске власти очигледно желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.

Александар Вучић

Фото: Председништво Србије

Пренео је да је делегација из Београда у Брисел донела листу 80 инцидената тешких по безбедност Срба на КиМ. који су се догодили од почетка ове године.

То је већ сада у јулу више него што смо имали током целе 2020. године“, нагласио је он.

Вучић је рекао да то говори о ужасно промењеној атмосфери на КиМ, као и да приштинске власти желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.

Листа инцидената уз фотографије малог Николе Перића и других, казао је, достављена је шефу европске дипломатије Ззозепу Борељу, и изасланику за дијалог Мирославу Лајчаку.

„То је оно што смо могли да урадимо, не зато што смо желели некоме кривицу на главу да ставимо већ што смо желели да узкажемо на тренд раста насиља над Србима“, нагласио је Вучић додајући да страх међу Србима постаје све већи.

Рекао је да ће Београд увек бити спреман да разговара о свему, док други неће, али да се све своди само на једно те исто, а то је да ће неко натерати Србију да призна Косово.

Вучић: Инсистирао сам на ЗСО, нису је ни споменули...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на данашњем састанку у Бриселу инсистирао на формирању Заједнице српских општина, али да Приштина о томе не жели ни да разговара.

"Инсистирао сам на ЗСО, то је била прва тачка о којој сам говорио. Мислите да су то поменули? Не. Него - Срби су починили генодиц 1878. године, да не говорим какву су литературу донели да то поткрепе...", рекао је Вучић новинарима након нове рунде дијалога у Бриселу.

А, када их питате за архиве ОВК, кажу да то немају, само да се не сазна где су покопани мртви Срби, истакао је председник Србије.

"Ми смо у тешкој позицији, јер је већина земаља ЕУ признала Косово, и колико год да смо у праву, и покушавамо да пронађемо начин за разговор и решења, не вреди...", рекао је Вучић.