Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Важна одлука Унеска да четири храма СПЦ задржи на листи угрожене баштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Важна одлука Унеска да четири храма СПЦ задржи на листи угрожене баштине

31. јул 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поздравио је одлуку Комитета за баштину Унеска да четири српска споменика на Косову остану уврштена на Листу угрожене светске баштине.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Важна и једино исправна одлука Унеска да на листи светске баштине у опасности задржи четири храма Српске православне цркве на Косову и Метохији! Српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка и даље се налазе у ризичној ситуацији и потребна им је заштита и то међународна", написао је Петковић на Фејсбуку.

Унеско: Наша добра на КиМ остала на листи баштине у опасности

Комитет за светску баштину Унеска једногласно је донео одлуку о задржавању српског културног добра, Средњевековних споменика на Косову (Србија), на Унесковој листи светске баштине у опасности, изјавила је данас за Танјуг амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили.

"То је изузетно важно, јер потврђује континуитану озбиљну угроженост овог добра на шта Република Србија стално указује", рекла је она.

Ова добра су, како је подсетила, уписана на Унескову листу на захтев Србије и држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Продужено 44 заседање Комитета за светску баштину још увек траје.