Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Нови разговори на техничком нивоу половином октобра
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Нови разговори на техничком нивоу половином октобра

08. септембар 2021. Извор: Танјуг

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је током техничког дијалога делегација Београда и Приштине у Бриселу дошло до одређених помака када се ради о питању несталих, као и да ће нова рунда експертског дијалога бити одржана у другој половини октобра.

 Петар Петковић

Фото: Танјуг

Он је након трилатералног састанка појаснио да је инсистирао на питању несталих и да ће ће породице несталих остварити своје право да сахране своје најмилије.

"То није никакво политичко већ цивилизацијско питање", рекао је Петковић.

Он је додао да је шеф приштинске делекације Бесник Беслими углавном ћутао током састанка и бежао од тема.

"Када је реч о ЗСО, енергетици, правосуђу и слободи кретања Беслими је бежао од тих тема није желео да разговара о томе. Зато он данас није дошао са својим експертима за разлику од Београда јер ми смо на састанак донели тоне докумената и материјала", рекао је Петковић и додао да је подробно објаснио где Приштина крши споразуме.

Петковић је казао и да је Беслими, на питање да образложи зашто му је (Петковићу) недавно забрањена посета КиМ рекао да су разлог "запаљиве и провокативне изјаве".

" Имао сам мој интегрални говор који сам пустио и Лајчаку и где сам говорио шта Србија чини за народ на КиМ и видело се да нисам прекршио споразум", рекао је Петковић.

Петковић је доидао и да је договорено да се састанци на техничком нивоу одржавају једном месечно, а да ће од развоја ствари на том нивоу бити договорен састанак на највишем нивоу.

Петковић је казао и да Беслими о дијалогу једно говори медијима, а друго на састанку.

" У споразумима јасно пише шта су обавезе Београда, а шта Приштине", рекао је Петковић и додао да Београд све време инсистира на пуном спровођењу договорених споразума.

Петковић: Без формирања ЗСО нема успеха у преговорима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас у Бриселу да су разговори о конкретним стварима и поштовање постигнутих споразума једини начин да се дође до пробоја у преговорима Београда и Приштине и да се постигне нормализација односа.

"До напретка може да дође тако што ћемо разговарати, причати о конкретним стварима сваки пут када се овде у Бриселу сретнемо и да, када је реч о споразумима, не политизујемо питања из енергетике, из правосуђа, као ни формирања Заједнице српских општина (ЗСО), већ да испуњавамо оно што је договорено", рекао је Петковић одговарајући на питање новинара.

Он је подсетио да је 3.064 дана прошло откако је потписан Бриселски споразум и да Приштина осам година одбија да га примени.

Ми све време то понављамо као папагаји, јер нам је то веома важно, нагласио је Петковић.

"Цео Бриселски споразум, цео дијалог почцива на ЗСО, без ЗСО нема остварења колективних права за српски народ на Косову и Метохији, јер нам је пре свега битно да сачувамо наш народ и да заштитимо њихову безбедност", истакао је Петковић.

Он је нагласио да је састанак у Бриселу била прилика да помене све инциденте, а било их је 93, који су се десила од почетка године на КиМ. "Повећан је број тих инцидената, напада на нашу децу, напада на старије људе, обијање наше имовине, скрнављење храмова, гробова", упозорио је Петковић.