Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Приштина жели да се врати десет година уназад и да сахрани дијалог
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Приштина жели да се врати десет година уназад и да сахрани дијалог

16. септембар 2021. Извор: РТС

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је за РТС да најавама за некаквим реципроцитетом и одузимањем регистарских таблица Приштина жели да сахрани дијалог.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петар Петковић је подестио да неће моћи да иде на КиМ током кампање за локалне изборе пошто му је то Приштина забранила.

Нагласио је да се тиме крши спроразум о посетама званичника и додао да је о томе обавестио специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака на трилатералном састанку у Бриселу.

"Најавама о реципроцитету и одузимању регистарских таблица Приштина жели да сахрани дијалог", рекао је Петковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Петковић очекује да се дијалог на експеретском нивоу настави у октобру. Београд жели да учествује у наставку дијалога, отворени смо за све теме - о слободи кретања, ЗСО, енергетици, правосуђу, питању несталих.

Са друге стране, напоменуо је да Приштина бежи од свих тема, да не жели да испуни обећано.

Говорећи о састанку председника Александра Вучића и представника Срба са Ким и кандидатима Српске листе за градоначелнике на предстојећим локалним изборима, истакао је да је још једом потврђено једниство.

"То јединство постоји између Српске листе и Београда. Вучић је још једном подржао је искључиво кандидате Српске листе јер се тиме чува пупчана врпца између државе Србије и српског народа на КиМ", навео је Петковић.

Како је нагласио, то је порука мира и да Србија брине о свом народу. "Још ћемо снажније подржавати наш народ, наставићемо да се боримо и на дипломатском и на економском плану", додаје Петковић.

Истакао је да су представници Српске листе пренели Вучићу узнемиреност народа на КиМ због најава из Приштине које се односе на кршење Бриселског споразума, и то споразума о енергетици и правосуђу у светлу срамне пресуде Ивану Тодосијевићу, али и најавама да ће се уводити некакав реципроцитет и одузимати регистарске таблице.

"Тиме се угрожава живот и слобода кретања српског народа на КиМ, за шта су представници Срба поручили да то неће немо посматрати. Уколико Приштина настави са сличним потезима ситуација ће се вратити десет година уназад, пре Бриселског споразума", указује Петковић.

О изборној кампањи

Поновио је да Канцеларија за КиМ сваког дана ради на томе да се косовски Срби осећају као да живе у централној Србији. "Градимо нових 17 зграда у Косовској Митровици и нову зграду универзитета", додаје Петковић.

Подсетио је да поред редовног буџета Канцеларије за КиМ, држава кроз ребаланс буџета обезбедила додатне четири милијарде динара за капиталне пројекте и једнократну помоћ народу на Косову од 100 и 200 евра.