Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Приштина уместо претњи освајањем севера, боље да планира формирање ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Приштина уместо претњи освајањем севера, боље да планира формирање ЗСО

17. септембар 2021.

Београду је добро позната опсесија политичара из Приштине северним делом Kосова и Метохије, али узалуд праве било какве тајне планове за освајање севера, такав сценарио је осуђен на пропаст.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Подједнако као што никоме неће поћи за руком да угаси српске средине јужно од Ибра и асимилује Србе који тамо живе. Ми ћемо наставити да будемо присутни свуда где је српски народ, да улажемо, градимо и радимо у српским срединама.

Зато би уместо претњи освајањем севера, Приштини много паметније било да приступи формирању Заједнице српских општина, јер је то је једини план који има будућност када су у питању српске средине на Kосову и Метохији.

На најављене провокације Приштине да ће појачати војно, безбедносно или полицијско присуство на северу покрајине, могу само да поручим албанским политичарима да не покушавају ни да прете, а камоли такве акције спроводе у дело јер то Београд неће дозволити.

Београд је спреман да сва отворена питања са Приштином решава у дијалогу и за преговарачким столом, а уместо конструктивне руке сарадње од стране албанских политичара стижу позиви на оружане сукобе и претње. У таквој атмосфери није могуће градити суживот и основ за нормализацију односа.