Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Или ће се Бриселски споразум поштовати или га неће бити
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Или ће се Бриселски споразум поштовати или га неће бити

20. септембар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је скандалозно понашање Аљбина Куртија који од раног јутра шаље специјалне јединице РОСУ који су до зуба наоружани са преко 20 оклопних возила на административне прелазе Јариње и Брњак како би се кренуло са одузимањем и скидањем српских таблица.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је поручио Куртију да српски народ неће немо посматрати оно што се дешава јер укидањем тих таблица се укида живот на северу Косова и Метохије, али и да Бриселски споразум није шведски сто са којег Албанци могу да узимају оно што им одговара, а да не поштују оно што им не одговара.

Или ће се тај споразум поштовати или га неће бити, изјавио је Петковић за Танјуг.

"Нека добро зна Аљбин Курти да српски народ неће немо посматрати оно што се дешава јер овим укидањем таблица се укида живот на северу Косова и Метохије јер је реч о возилима која између осталог треба да возе наше болеснике, треба да превозе нашу децу, основне животне намирнице", нагласио је директор владине Канцеларије.

Према његовим речима, Аљбин Курти сада жели да прошири своје деловање када је реч о КМ, ПР, ГЛ и другим регистарстким таблицама, које издаје наша полиција за простор Косова и Метохије, и на ниво централне Србије.

Поручио му је да је Србија међународно призната држава и да он није тај који ће одлучивати о српским регистарским таблицама.

Петковић је указао и на то да су управо те регистарске ознаке оне са којима наша возила могу да иду свуда по Европи.

Истакао је да се овде ради о кршењу свих споразума и договора где мимо свега онога што пише у споразумима Аљбин Курти сада доводи оружане снаге специјалне јединице РОСУ на север Косова и Метохије само да би изазивао хаос.

"Бриселски споразум и остали споразуми договрени у Бриселу не могу да буду шведски сто са којег Албанци и Аљбин Курти узимају оно шта им одговара, а не испуњавају шта им не одговара. Таквим понашањем последњих година и месеци, видео сам то и у Бриселу, они касапе Бриселски споразум и све остале споразуме", истакао је.

Петковић каже и да ће главна порука данашњег разговора председника Србије Александра Вучића и специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са српске стране бити да "или постоји Бриселски споразум или га неће бити".

"Дивљаштво Аљбина Куртија неће тек тако проћи, ми се боримо за мир, стабилност и боримо се да наш народ на Косову и Метохији има право на живот", закључио је Петковић.