Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Курти не жели дијалог, већ инциденте
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Курти не жели дијалог, већ инциденте

25. септембар 2021.

Осведочени екстремиста Аљбин Kурти поново је данас потврдио да је спреман да за шаку гласова на предстојећим изборима, изазове озбиљне инциденте на простору Kосова и Метохије.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Једини одговорни за кризу на северу Kосова и Метохије јесте Kурти који је до ње довео својим једностраним акцијама и кршењем Бриселског споразума, а све са циљем да пред локалне изборе, иза снајпера и сузавца сакрије катастрофалне учинке своје власти, а у које се убраја и преко 100 инцидената и напада на Србе од почетка године.

Само захваљујући одговорним, мирним и сталоженим реакцијама српског народа, ми данас немамо инциденте на прелазима, јер Kуртијеви специјалци чине све да агресора представе као жртву.

Међутим, спремност на дијалог се не показује дугим цевима, снајперима и оклопним возилима. Зато његове данашње поруке да је Београд одбио разговоре у Бриселу представљају брутални фалсификат и извртање чињеница.

Kурти је имао више шанси да у оквиру дијалога о теми слободе кретања преговара, укључујући и састанак у Бриселу 8. септембра, али је сваки пут од договора бежао, а сада би да наметне једнострана решења као полазни оквир за преговоре.

Уместо да поштује споразум, Приштина је годину дана пре рока једнострано укинула важење статусно неутралних KС таблица, а све са циљем да изазове инциденте и напад на српски народ и Београд.

Београд је увек истицао да је спреман за дијалог и разговор, али разговор не може да се одвија док траје огољена примене силе специјалних јединица РОСУ на северу KиМ и док Приштина забрањује и скида српске регистарске таблице, газећи и искривљено тумачећи делове споразума.

Kолико је Kурти посвећен дијалогу најбоље је показао у протеклим данима, када је наредио да се хапсе људи који су истицали симболе Заједнице српских општина и бранили Бриселски споразум.