Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Нема симетрије с Приштином јер је Србија међународно призната држава
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Нема симетрије с Приштином јер је Србија међународно призната држава

04. октобар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да примена договора из Брисела, о коришћењу налепница, функционише без проблема, те да не очекује веће проблеме, истичући да Аљбин Курти не може да говори ни о каквој “епохи реципроцитета”, јер је заправо реч о спровођењу споразума.

 Петар Петковић

Фото: Танјуг

Петковић је за ТВ Танјуг рекао и да је договорено да наредна рунда дијалога почне темом Заједнице српских општина, која се чека више од 3.000 дана, а на питање када ће доћи до наредне рунде, рекао да Београд очекује позив ЕУ, којем ће се, као и сваки пут, одазвати.

Он је навео да коришћењне стикер режима функционише без проблема, да на свим административним прелазима има довољно налепница, те да је овај режим једноставнији у односу на раније, па ће бити и мање гужве.

"Ми ћемо учинити све да споразум функционише како треба, да има слободе кретања и очекујемо то од Приштине, како бисмо имали слободан проток робе, људи, услуга. Не очекујем веће проблеме", рекао је Петковић.

Он је подсетио да је решење са налепницама привремено, док ће трајно решење тражити Радна група састављена од представника ЕУ, Београда и Приштине у наредних шест месеци, после чега ће предлог решења бити представљен дијалогу на виоском нивоу.

"Дакле, 21. април 2022. године је везан за завршетак рада Радне групе и ништа више од тога", указао је Петковић.

Он је истакао и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти греши и не говори истину када прича о тзв. реципроцитету, јер није реч и о каквој “епохи реципроцитета”, већ о поштовању споразума.

"Односи Београда и Приштине не могу да се заснивају на асиметричном односу, јер је дијалог покренут на основу одлуке Генералне скупштине УН и може да буде искључиво асиметричан, јер је у УН је само Србија међународно призната држава, а не тзв. Косово. Наши односи не могу да буду исти, и сви споразуми су договорени са тих становишта", рекао је Петковић.

Он је указао и да је Београд задовољан споразумом, али је позиција Србије врло тешка, јер је, маневарски простор, каже, “на врху чиоде”.

Коментаришући изјаву Артана Абрашија да на КиМ неће бити Заједнице српских општина, док је Самоопредељење на власти, Петковић је рекао да је договорено да наредна рунда дијалога почне темом ЗСО, која се чека више од 3.000 дана.

“Не тражимо ништа додатно, већ да се поштује договпр, на који су потпис ставили и Београд и Приштина и ЕУ. ЗСО је кључ и основ да би наставили са нормализацијом односа”, рекао је Петковић.

Поновио је да је Приштина прекршила споразум и пресудом Ивану Тодосијевићу, а да је важно што је ЕУ ставила до знања да је Приштина прекршила споразум.

“Били смо јасни и када је реч о захтеву и ставу према Лајчаку и ЕУ да, ако желимо нормализацију односа, мора да се реши питање пресуде Ивана Теодосијевића, у складу са Бриселским споразумом. Нека исправе срамну пресуду”, рекао је Петковић.

Како каже, све што се дешавало са таблицама, и криза коју је генерисао Аљбин Курти биће и већа, ако Приштина не испоштује оно што ше тиче Тодосијевића.

На питање када ће бити наредна рунда дијалога, Петковић је рекао да се очекује позив ЕУ, на који ће се Београд, као и сваки пут одазивати.

“Надам се да ће ЕУ да изврши притисак да се Приштина врати на страну дијалога, јер када нема дијалога имамо кризу и опасну ситуацију”, рекао је Петковић.

На питање шта очекује од појачаног ангажмана САД, Петковић је рекао да се ставови Беоргада и САД разликују о питању КиМ, али да је Габријел Ескобар искусан дипломата, који је дуго боравио на овом простору, добро разуме простор Западног Балкана.

“Свима је јасно да без дијалога нема напретка и надам се да ће САД искористити свој утицај у Приштини да то објасне и Куртију”, рекао је Петковић.