Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Током акције РОСУ на северу КиМ десетине људи рањено, један у тешком стању, Вучић иде у Рашку
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Током акције РОСУ на северу КиМ десетине људи рањено, један у тешком стању, Вучић иде у Рашку

13. октобар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је десетине Срба повређено током упада на север КиМ и додао да се председник Србије Александар Вучић хитно упутио у Рашку где ће у 15 часова имати састанак у касарни са Србима са КиМ.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је рекао да је овако "драматичну ситуацију" проузроковао премијер привремених приштинских институција Албин Курти.

"Због тога се Вучић се хитно упутио у Рашку, а пре састанка ће обићи и неке друге локације", рекао је Петковић на ванредној конференцији за новинаре.

Он је додао да су се јутрос у пола десет, како је навео, "очигледном налогу психопате Куртија", албански полицајци из јужног дела Косовске Митровице, заједно са припадницима РОСУ који су били до зуба наоружани и опремљени бојевом муницијом, шок бомбама, сузавцима, и у оклопним возилима, упутили и упали поново на север КиМ, тачније у Косовску Митровицу и у Звечан.

"Имамо на десетине повређених наших људи", рекао је Петковић.

Указао је да је ово седми пут да припадници РОСУ, до зуба нарожани, упадају на север КиМ и сукобљавају се са голоруким српским народом.

Петковић: Шта ће предузети међународна заједница?

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упитао је данас међународну заједници, НАТО и КФОР питање шта ће предузети поводом последње акције Косовске полиције која је упала на север КИМ, где је претресала више локација, али и пуцала на народ који се у међувремену окупио.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је на конференцији за новинаре рекао да је том приликом повређено више десетина грађана, као и да је тешко рањен у грудни кош Срећко Софронијевић којем се лекари боре за живот.

"Све ово је директно масло прихопате (Албина) Куртија који жели да изазове кризу ширих размера и да се свети Србима на КИМ и освоји север. Захваљујући нашем храбром голоруком народу и одличној политици Александра Вучића успели смо да спречцимо кризу већих размера", рекао је Петковић.

Он је казао и да су РОСУ јединице, када их је народ први пут вратио, поново кренуле из базе Белведере, али овога пута са шест оклопних возила, али су их окупљени грађани поново спречили у томе код места Рударе у општини Звечан.

"Тамо је био велики окршај тако што су РОСУ нападале и бојевом муницијом голоруки народ који брани своју слободу да се лечи. Нека се питају шта је следећи потез лудака Куртија, немам другу реч за човека који жели да конфискује лекове и пуца на голоруки народ", рекао је Петковић.

Он је додао да је данашњим потезом уведен вербални деликт за изговорену реч, као и забрана кретања.

"На наш народ се иде са другим цевима, хапсе се фанта и кока кола, имам покушај убиства наших људи. Пала је прва кап српске крви на КиМ", рекао је Петковић и додао да српска страна само тражи да се поштује Бриселски споразум.