Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са финским дипломатом о ситуацији на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са финским дипломатом о ситуацији на КиМ

21. октобар 2021.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са подсекретаром за спољну и безбедносну политику Министарства спољних послова Финске Kајем Сауером, кога је упознао са политичко-безбедносном ситуацијом и положајем српског народа на Косову и Метохији.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је истакао да су напади на српски народ у покрајини свакодневни, али да је број инцидената, усмерених према Србима, у последње време видно повећан.

Директор Петковић се посебно осврнуо на нелегалне упаде тешко наоружаних специјалних јединица Косовске полиције РОСУ на север Косова и Метохије, подсетивши да су се те јединице, 13. октобра, девети пут, без одобрења нашле на северу покрајине. Тада су припадници ових снага пуцали из ватреног оружја на голоруки народ и том приликом је тешко рањен Срећко Софронијевић, Србин из Звечана, нагласио је директор Петковић.

Пре тога, 20. септембра, специјалне јединице РОСУ, биле су распоређене на два административна прелаза Брњак и Јариње, због одузимања регистарских таблица на возилима са севера КиМ и из централне Србије, рекао је Петковић.

Петковић је саговорника упознао и са чињеницом да је Српска листа на овим изборима остварила победу у свих десет општина са српском већином, подсетивши да је та победа остварена у до сада најтежим условима, с обзиром на поменуте кризне ситуације, као и да су Срби пристали да учествују на локалним изборима, само зато што подржавају Бриселски споразум и што очекују формирање Заједнице српских општина.

Данашња изјава главног преговарача Приштине, Бесника Бисљимија, да неће доћи до формирања Заједнице српских општина, показује да Приштина не жели нормализацију односа у покрајини и да све чини да затвори врата дијалогу, констатовао је директор Петар Петковић.

Међутим, оснивање Заједнице српских општина је међународна, правна обавеза приштинских привремених институција, предвиђена Бриселским споразумом и Београд ће већ у новембру, на првом следећем састанку у Бриселу, захтевати да се покрену конкретни институционални кораци за формирање ЗСО, што је јасно истакла и Европска унија.

Београд ће се, као и до сада, доследно и искрено залагати да се до нормализације прилика у покрајини дође мирним путем и дијалогом, међутим на страни владајуће већине у Приштини ту вољу и спремност до сада нисмо видели, закључио је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић.