Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Приштина има малигни утицај на изградњу мира и стабилности на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Приштина има малигни утицај на изградњу мира и стабилности на КиМ

27. октобар 2021.

Није канцерогена Србија, како је то изјавила Вјоса Османи већ је канцерогена њена изјава која показује праву природу власти привремених институција у Приштини и њихов малигни утицај на изградњу мира и стабилности на простору Kосова и Метохије, али и региона.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Јасна је интенција такозване председнице самопроглашеног Kосова да запаљивом реториком покуша да изазове нову кризу на простору Kосова и Метохије и антисрпским изјавама и деловањем наметне се као важан политички фактор у Приштини.

Срби са Kосова и Метохије, као ни званични Београд неће бити таоци њених политичких амбиција, нити ће дозволити нове акције у српским срединама.

Формирање Заједнице српских општина са извршним овлашћењима није само обавеза Приштине преузета Бриселским споразумом, већ и обавеза коју је Приштина преузела пред сопственим институцијама.

Зато је јасно да непоштовањем и бриселских договора и сопствених инситуција, Вјоса Османи заправо мржњу према Србији ставља испред сваког другог мотива, те да је не занима ни потрага за несталима, ни нормализација односа и изградња међусобног поверења кроз дијалог, већ само запаљива политичка агенда.

Формирање ЗСО биће главна тема на првом следећем састанку у Бриселу, како је то потврдила и Европска унија и зато је крајње време да Вјоса Османи и други албански политичари што пре прихвате ту реалност и покрене процедуре за формирање ЗСО.

А то што би Вјоса Османи хтела да сведе живот Срба на KиМ на ниво невладине организације, јасно говори о намери Приштине да Србе на KиМ стави у политички и економски гето, у коме не би постојала ни слобода кретања, ни право на слободно мишљење, али им тако нешто неће поћи за руком.