Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са немачком званичницом Кристином Хулман о безбедносним провокацијама и инцидентима према Србима на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са немачком званичницом Кристином Хулман о безбедносним провокацијама и инцидентима према Србима на КиМ

27. октобар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са начелницом Одељења за Западни Балкан у МИП-у Савезне Републике Немачке, Кристином Хулман, коју је упознао са најновијим политичким и безбедносним дешавањима на Косову и Метохији, са посебним освртом на скорашње инциденте и недавно одржане локалне изборе.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Према Петковићевим речима, Београд је континуирано опредељен за мирољубиво решавање свих несугласица у региону, међутим Приштина, како је упозорио, упорно, уместо у правцу стабилизације прилика, делује у правцу дестабилизације региона.

Петковић је истакао да се број инцидената, усмерених према Србима у покрајини, који су свакодневни, у последње време видно повећава. То показује и чињеница да је до данас забележено 110 инцидената према српском народу на КиМ, што је за 30% више, у односу на целу прошлу годину, рекао је директор Петар Петковић.

Директор Петковић је у том контексту подсетио и на последње безбедносне провокације, када су, у размаку од двадесетак дана, тешко наоружане специјалне јединица Косовске полиције РОСУ два пута нелегално упале на север Косова и Метохије и пуцавши из ватреног оружја на голоруки народ, 13. октобра тешко раниле Срећка Софронијевића, Србина из Звечана. Само захваљујући српском народу, који је схватио озбиљност ситуације, избегнута је трагедија, која је могла да доведе до несагледивих последица на терену и до дестабилизације целог региона, нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је упознао саговорницу са резултатима недавно одржаних покрајинских, локалних избора, истакавши да је српски народ учествовао на овим изборима очекујући што скорију примену до сада постигнутих договора у оквиру Бриселског споразума, пре свега формирање Заједнице српских општина.

Директор Петар Петковић је нагласио да је оснивање Заједнице српских општина правна обавеза приштинских привремених институција, предвиђена Бриселским споразумом, и на њеном спровођењу ће Београд инсистирати на првом следећем састанку у Бриселу, што је потврдила и Европска унија.

Београд ће наставити да инсистира и на дијалогу и да улаже максималне напоре да дестабилизација региона буде избегнута, међутим, сведоци смо да поступци Приштине не доприносе остварењу тог циља, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.