Насловна » Актуелно » Вести » Пeтковић упознао амбасадора Турске са једностраним потезима Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Пeтковић упознао амбасадора Турске са једностраним потезима Приштине

03. новембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Турске у Републици Србији, Хамијем Аксојом, са којим је разговарао о политичко - безбедносној ситуацији у покрајини, у светлу последњих догађаја на северу КиМ.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника упознао са једностраним потезима Приштине који су генератор тензије на северу Косова и Метохије и који угрожавају мир и безбеднот на терену, али и у целом региону. Недавне кризне ситуације на северу покрајине и одбијање Приштине да имплементира постигнуте договоре у Бриселу, пре свега оне које се односе на формирање Заједнице српских општина, правосуђе и енергетику, стални су извор тензија и изазивају нашу велику забринутост за безбедност српског народа на КиМ, нагласио је директор Петар Петковић.

Петковић је, такође, упозорио да Аљбин Курти не намерава да се заустави у провокацијама и притисцима на Србе и у том смислу треба тумачити његову данашњу изјаву да на Kосову и Метохији неће дозволити „боснизацију“, односно формирање Заједнице српских општина. Директор Петковић је констатовао да свако проналажење изговора за неиспуњавање преузетих обавеза поткопава саме темеље дијалога и опредељење за решавање несугласица мирним и политичким средствима.

Зато ће, на првом следећем састанку у Бриселу главна тема бити формирање Заједнице српских општина, са чиме се сагласила и Европска унија у свом последњем саопштењу по питању дијалога, подсетио је Петковић. По речима директора Канцеларије за Косово и Меохију ЗСО има циљ да заштити положај и права српског народа на КиМ, а последњих недеља били смо сведоци повећаног броја етнички мотивисаних напада на Србе, на угрожавање њихове имовине и егзистенције у целини.

Иако је више него очигледно да Приштина није заинтересована за суштински напредак у дијалогу, Београд остаје доследно опредељен за решавања несугласица за преговарачким столом и стварање предуслова за трајну безбедносну стабилизацију на западном Балкану, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.