Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Приштина у Бриселу одбила да разговара о ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Приштина у Бриселу одбила да разговара о ЗСО

16. новембар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је вечерас да је Приштина одбила данас у Бриселу да учествује у директном разговару са београдском делегацијом о Заједници српских општина (ЗСО).

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је истакао да је управо ЗСО била данас тема у Бриселу, онако како је, подсећа, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио у саопштењу од 30. септембра.

"Приштина је та која одбија разговор о формирању ЗСО, иако је наша страна врло директно инсистирала на формирању ЗСО и изнела конкретне кораке за формирање те заједнице. То питање за нас је питање свих питања, то је срце самог дијалога и ако хоћемо да разговарамо о нормализацији односа то можмео искључиво уколико дође до формирања ЗСО, али и имплементације свих претходно постигнутих споразума", рекао је Петковић за РТС.

Истиче да је то и била јуче порука министара спољних послова држава чланица ЕУ.

Петковић је поручио да је београдски тим у Бриселу покренуо и друга питања, као што су правосуђе, енергетика, нестали, слободе кретања и питање које се односи на званиче посете.

С друге стране, указује, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти данас "шаље поруке које убијају дијалог и стављају под ноге све постигнуте споразуме".

"Како можемо да разговарамо о било чему у Бриселу, када у истом дану Курти говори све супротно о самом споразуму. Ми ћемо инсистирати на ЗСО, јер је то за нас кључно питање. Посвећени смо дијалогу, дијалог је за нас важан, јер је то место где можемо да решавмо историјски проблем који постоји између српског и албанског народа", рекао је Петковић.

Истакао је да је важно да се разговара, колико год ти разговори били тешки.

Петковић каже да очекује да ће из Приштине говорити како формирање ЗСО није било на дневном реду.

"Чињеница да су одбили ЕУ и господина Лајчака да разговарају о тој теми, јасно показује да је то данас и те како била тема", рекао је Петковић.

Он је у изјавио новинарима вечерас у Бриселу поновио да се Београд увек одазива на позив Брисела и да је увек спреман да разговара, а да Приштина чини све да уруши дијалог.

"Увек долазимо спремни и са предлозима, за разлику од Пристине која дође са једном политичком паролом с којом покуша да поремети цео процес дијалога, као данас", рекао је Петковић.

Он је рекао да је Београд и данас учествовао у дијалогу, а то што није било трилатералог састанка то је због тога што Приштина одбија да учествује у том формату.

"Курти чини све како би обесмислио дијалог, ми ћемо да се боримо и да учинимо шве што је до нас, да испуњавамо насе обавезе, све смо испунили из Бриселског дијалога. Наша обнавеза је да долазимо у Брисел, да разговарамо о свим питањима, а ако Курти неће то је питање за ЕУ и за њега", закључио је Петковић.