Насловна » Актуелно » Вести » На административном прелазу Јариње ухапшен Душан Арсић, нови притисак на Србе повратнике
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

На административном прелазу Јариње ухапшен Душан Арсић, нови притисак на Србе повратнике

09. децембар 2021.

Припадници Kосовске полиције ухапсили су по налогу суда, синоћ око 23 сата, на административном прелазу Јариње, Душана Арсића (51), због наводног ратног злочина.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је према налогу суда пребачен у Приштину, где је саслушаван јутрос до три сата изјутра. Kанцеларија за Kосово и Метохију обезбедила је адвоката Душану Арсићу који ће га бесплатно заступати, а о његовом случају обавестићемо и све међународне организације које делују на простору KиМ.

Арсић је ухапшен док се са територије Kосова и Метохије враћао у централну Србију и то у пратњи двоје малолетне деце. Реч је о човеку који је више пута долазио на простор Kосова и Метохије, где има и пребивалиште у околини Приштине и никада, никаквих проблема није имао, до синоћ када је ухапшен за наводни ратни злочин.

Арсић већ годинама води судски спор јер му је на основу лажних исправа и исказа узурпирана имовина у селу Матичане код Приштине, а сада је ухапшен.

Очигледно је реч о новом притиску на Србе повратнике, који се тајним оптужницама хапсе због наводних ратних злочина, а са једним јединим циљем да се одврате од повратка и потраживања своје имовине на Kосову и Метохији.

Истовремено, оваквим поступањем Приштина покушава да створи вештачки и неодржив баланс због чињенице да се у Хагу суди лидерима такозване ОВK, због злочина над Србима и другим неалбанцима.

Очигледно је да у Приштини не постоји спремност да се Србима омогући повратак на њихова вековна огњишта и да користе све расположиве механизме застрашивања и одвраћања не би ли спречили повратак Срба.

Управо у оваквим тајним оптужницама и хапшењима лежи разлог зашто је стопа повратка на Kосово и Метохију мања од два одсто и најмања је у једном постконфликтном подручју.