Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: У наредној години још већа улагања на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: У наредној години још већа улагања на КиМ

22. децембар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је у години на измаку забележен најбољи инвестициони циклус Владе Србије за простор КиМ, на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића и најавио да се у наредној години планирају још већа улагања.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је рекао да је посебно поносан што се, након 22 године, гради зграда Универзитета у Косовској Митровици, као и да се ради реконструкција КБЦ-а у том граду, што ће, додаје, бити велика инвестиција.

Он је за ТВ Мост рекао да је много уложено у изградњу локалних путева, вртића, у Гораждевцу је почео да се гради вртић, а следеће године градиће се и вртић и у Бадовцу, те да су важни пројекти који се односе и на финансијска давања.

Напоменуо је да су издвојена средства и за болницу у Грачаници, што показује да се улаже на прави, одговоран начин, а велика помоћ је, каже, пружена и амбулантама широм Космета.

"То се види на сваком кораку. Градимо 17 нових зграда са 204 стана у овој години", нагласио је Петковић и истакао да је преко 719 домаћинстава добило помоћ Канцеларије за КиМ у грађевинском материјалу, а да су пројектима били обухваћени Срби и јужно и северно од Ибра.

Петковић је нагласио да је Канцеларија за КиМ и за санацију последица овогодишњих поплава издвојила значајна средства тако да је више од 150 породица добило по 1.000 евра, док је за 500 породица издвојено по 50.000 динара.

Он је рекао и да Влада Србије и Канцеларија кроз реконструкцију и опремање школа и вртића много улажу и у образовање и просвету.

Додао је да је свака школа опремљена видео надзором, што је важно јер су раније били чести инциденти управо у школским двориштима или око школа, а захваљујући видео надзору успевало је да се сазна ко је био нападач.

Говорећи о улагањима у пољопривреду, Петковић је напоменуо да је помоћ испоручена у виду садног и сетвеног материјала, пољопривредне механизације...

"Захваљујући чињеници да смо издвојили огромна средства за помоћ малим и средњим предузећима и нашим привредним субјектима у прилици смо да запослимо додатних 168 људи на новим радним местима", рекао је Петковић.

Према његовим речима, у српским срединама на КиМ је сада другачије, јер "имамо јаку и снажну државу Србију".

"Сада смо први у Европи по расту БДП-а јасно је да ће бити више новца и издвајања за простор КиМ. Било га је више у овој години, али с обзиром да имамо сада раст од 7,7 одсто на нивоу целе Србије, биће га још више и у наредној години за цео простор КиМ", закључио је Петковић.