Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Председник Вучић искрени је борац за изградњу мира и сарадње кроз иницијативу Отворени Балкан, а Приштина на то није спремна
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Председник Вучић искрени је борац за изградњу мира и сарадње кроз иницијативу Отворени Балкан, а Приштина на то није спремна

23. децембар 2021.

Председник Александар Вучић искрени је и посвећени борац за изградњу мира и стабилности, као и економског напретка у региону западног Балкана што показује и кроз залагање за иницијативу „Отворени Балкан“, али је више него јасно да у Приштини не постоји ни минимум спремности за сарадњу и повезивање које за циљ има бољи живот сваког грађанина.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

То директно показује Вјоса Османи својим последњим критикама на рачун иницијативе „Отворени Балкан“ која сем политичке острашћености показује и базично незнање основних постулата регионалне сарадње која треба да служе побољшању животног стандарда сваког појединца. Тај потенцијал пружене руке препознат је и од стране Европске уније, као и САД, које су подржале иницијативу Отвореног Балкана.

Иницијатива „Отворени Балкан“ не крши никакве принципе, како то потпуно неупућено тврди Османијева, чија се политика управо заснива на најдиректнијем кршењу свих споразума из Брисела и одбијању сваке могућности разговора и компромиса.

Нажалост, уместо да ради на сарадњи, Османијевој се причињавају борбена возила и некаква „милитаризација Србије“, док је у стварности управо Приштина та која малтретира и прогони Србе, демонстрирајући силу оклопним возилима и дугим цевима у српским срединама. Број етнички мотивисаних инцидената и напада на Србе већи је за половину у односу на прошлу годину, што више говори од свих Kуртијевих и Османијиних политичких фраза.

Београд ће увек бити окренут миру и подржавати озбиљне иницијативе у правцу изградње стабилности, без потреба да се осврће на неозбиљне новогодишње жеље политичара из Приштине о некаквом признању такозване косовске независности.