Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Девенпортом о одлуци Приштине да забрани гласање Србима на референдуму
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Девенпортом о одлуци Приштине да забрани гласање Србима на референдуму

25. јануар 2022.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са шефом Мисије ОЕБС на Косову и Метохији Мајклом Давенпортом, са којим је разговарао о свеукупној ситуацији у нашој јужној покрајини, са посебним освртом на недавну забрану Приштине да се на простору Косова и Метохије организује референдум.

  Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника информисао о континуираном настојању Приштине да се потпуно пониште и укину сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији, што се видело и 16. јануара, када су привремене институције самоуправе у Приштини донеле одлуку да у српским срединама на КиМ буде онемогућено одржавање референдума о промени Устава Републике Србије.

Свакодневне изјаве приштинских политичара да ће Србима на Косову и Метохији и у будућности бити забрањено да гласају на изборима које расписује Република Србија, посебно на изборима 3. априла, уносе додатну забринутост и прете да доведу до несагледивих последица по нормализацију односа Београда и Приштине, нагласио је директор Петар Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохији је истакао да је већ месецима на сцени кампања огољеног насиља и репресије над Србима у нашој јужној покрајини, указавши на чињеницу да су напади на српски народ, имовину и нашу културну и верску баштину, готово свакодневни и да су последњи догађаји још један у низу притисака, који би требало да обесхрабре српски народ у борби за опстанак и остварење његових права.

  Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је подсетио да је српски народу на КиМ до сада, уз подршку ОЕБС-а, имао право гласа на изборима које расписује Република Србија, истакавши да је одговорност Мисије ОЕБС да организује гласање на простору Косова и Метохије 3. априла и Србима омогући да искористе своје грађанско и демократско право. Петковић је оценио да ОЕБС на Kосову и Метохији има значајну улогу у успостављању владавине закона и безбедног окружења за све грађане, и изразио очекивање да ће ова Мисија наставити да делује у складу са својим мандатом.

У супротном, последњи догађаји прете да остварене помаке у дијалогу Београда и Приштине потпуно пониште, али и да доведу до озбиљног угрожавања мира и опасне дестабилизације региона, што Београд нипошто не жели.

  Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На крају разговора директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић је поздравио почетак рада Специјалног саветника за неалбанске заједнице у оквиру ове Мисије и изразио очекивање да ће и у будућности активности ОЕБС-а бити усмерене на заштити и гарантовању људских и грађанских права Срба и других неалбанаца.