Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Приштински лидери неће конструктиван дијалог, Београд 3206 дана чека ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Приштински лидери неће конструктиван дијалог, Београд 3206 дана чека ЗСО

01. фебруар 2022.

Поруке које су јуче пласирали политички лидери из Приштине показују истинско одсуство и сваке помисли на искрен и конструктиван приступ дијалогу са Београдом.

  др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Другачије се не могу тумачити њихове неосноване оптужбе да званични Београд "блокира дијалог" и да је "дугачка листа" споразума које Београд наводно није испунио, како то ирационално тврди Вјоса Османи.

А реалност је сасвим другачија - дугих је 3.206 дана како Приштина одбија да формира Заједницу српских општина, дуге су године како Приштина не дозвољава претрагу девет локација на KиМ, за које Београд има поуздана сазнања да скривају посмртне остатке несталих у рату.

Дугих је девет година како Приштина одбија да спроведе договоре из области енергетике, већ радије генерише енергетску кризу.

Све су то питања од животног значаја за српски народ на Kосову и Метохији, а које Приштина системски игнорише, заједно са бројним другим кршењима споразума.

Да буде сасвим јасан, Београд је чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и процес нормализације односа, али дијалог не може бити третиран као монолог једне стране која испоставља уцене за преговарачким столом, већ као процес заједничког трагања за компромисним решењем.

Уместо што се служе обманама, Приштини би било најбоље да се врати за преговарачки сто у Бриселу и да престане да одбија разговоре са српским преговарачким тимом, што је био случај претходних шест месеци.