Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Лајчаком и Ескобаром: Београд чврсто за дијалог
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Лајчаком и Ескобаром: Београд чврсто за дијалог

03. фебруар 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника секретара за европске и евроазијске послове и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

  Петковић са Лајчаком и Ескобаром

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић je саговорницима пренео чврсту опредељеност Београда за наставак дијалога, као и спремност за разговоре о свим отвореним питањима важним за процес нормализације односа и грађење трајног и одрживог мира на простору Западног Балкана.

„Увек смо спремни да идемо да разговарамо, са пуном посвећеношћу дијалогу који је у нашем најбољем интересу и да за преговарачким столом решавамо отворена питања, али тај процес мора бити паралелан и подразумева да Приштина испуни преузете обавезе из процеса дијалога, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина“, истакао је директор Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, док, је са друге стране, дугачак низ неиспуњених и прекршених обавеза од стране Приштине. Петковић је подсетио да више од 3.200 дана Приштина одбија да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, да се не спроводе договори из области енергетике, правосуђа, не дозвољава претрага девет локација на Kосову и Метохији на којима се по сазнањима Београда налазе посмртни остатци Срба несталих у рату, иако је Београд без оклевања поступио по сваком таквом захтеву Приштине.

  Петковић са Лајчаком и Ескобаром

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он се посебно осврнуо на последње догађаје у нашој јужној покрајини који представљају опасност за дијалог и свеобухватну нормализацију односа, међу којима су и претње Приштине да неће дозволити да на простору Косова и Метохије буду одржани избори 3. априла, истичући да српски народ на Косову и Метохији очекује да му буде омогућено изјашњавање на предстојећем гласању и да од међународних представника очекује решење ове ситуације која може бити увод у нову политичку кризу на простору Косова и Метохије, а коју Београд нипошто не жели.

Петковић је напоменуо да су од почетка прошле године до данас забележена 142 етнички мотивисана инцидента према Србима и да се тај негативни тренд наставио нападима на Србе, њихову имовину, имовину Српске православне цркве, али и забранама медијима који извештавају на српском језику да обављају свој посао.

Директор Петар Петковић је изразио забринутост и због чињенице да Приштина не спроводи сопствене одлуке, што је прави парадокс, посебно када је у питању имовина манастира Високи Дечани, чиме шаље јасну поруку о свом односу према СПЦ и српској културној баштини на Косову и Метохији.

  Петковић са Лајчаком и Ескобаром

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

И поред отворене опструкције и незаинтересованости Приштине, Београд не жели замрзнути конфликт и наставиће да се залаже за конструктивни дијалог и стварање услова за наставак дијалога, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

На крају разговора, директор Петковић је указао на значај ауторитета међународне заједнице у напорима да се наставе разговори у Бриселу и да се сачува мир и обезбеди трајна стабилизација прилика у региону.