Насловна » Актуелно » Вести » Српски младић и девојка нападнути у Старом Грацком
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Српски младић и девојка нападнути у Старом Грацком

14. фебруар 2022.

Вечерас се у Старом Грацку догодио нови етнички мотивисани напад на двоје малолетних Срба. Без икаквог повода, нападнути су Сања Д. и Вељко Т., што је унело огроман страх и узнемиреност међу преостале Србе у овом селу надомак Липљана.

   Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Сања Д. и Вељко Т. пресретнути су вечерас током шетње, када је из таксија изашао непознати мушкарац, почео да трчи за њима и виче на албанском.

Они су у последњем тренутку успели да се сакрију у оближњу кућу и позову помоћ, док је нападач наставио да лупа по прозору и вратима.

Младић и девојка вечерас су дали изјаву у полицији, а њих је обишао и председник привременог органа општине Липљан Милан Јоксимовић.

Вечерашњи напад изазвао је огромну стрепњу међу преосталим Србима у Старом Грацку, у ком никада нису зарасле ране након стравичног масакра 14 жетелаца.

Kанцеларија за Kосово и Метохију о овом инциденту обавестиће и специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака.

Захтевамо да се нападач открије у најкраћем могућем року и адекватно санкционише, јер само то може донекле умирити Србе који су остали да живе у овом мученичком месту.

Нарастајући талас насиља према Србима и српским светињама на KиМ у директној је вези са антисрпском реториком и антисрпским деловањем власти у Приштини и крајње је време да међународна заједница таквом деловању и албанским екстремистима стане на пут.