Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Без формирања ЗСО не може да се крене напред
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Без формирања ЗСО не може да се крене напред

22. фебруар 2022. Извор: Танјуг

Главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је вечерас у Бриселу после разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, да без формирања Заједнице српских општина (ЗСО) на КиМ не може да се крене напред.

   Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Завршили смо још једну рунду разговора, 10 сати смо провели у згради ЕУ. Прво и основно питање које смо покренули јесте формирање ЗСО. Девет година је прошло од Бриселског споразума и још чекамо формирање, а морају и све остале обавезе да се спроведу у дело", рекао је Петковић за Танјуг.

Петковић је рекао да је данас разговарао само са Лајчаком, јер је представник Приштине Бесник Бисљими одбио да разговара са српском страном.

Петковић је истакао да без формирања ЗСО не може да се иде даље.

"Без ЗСО не знам како можемо да идемо даље и да разговарамо о другим питањима. Јесмо спремни да идемо даље, али све мора да буде испуњено, наша страна је све испунила", истакао је Петковић.

Он је, такође, додао да се разговарало и о енергетици.

"Инсистирали смо на енергетици, и о споразуму из 2013. године, а ми и даље чекамо лиценце за две српске компаније...Важно је да обезбедимо стабилно снабдевање електричном енергијом за север КиМ", нагласио је Петковић.

Додаје да је током разговора са Лајчаком било речи и о бројним нападима на Србwе на Косову и Метохији.

"Од почетка године имали смо 23 напада на Србе, што је три пута више него у истом периоду прошле године. Разговарали смо искључиво са Лајчаком, представник Приштине Бесник Бисљими је одбио да разговара са српском страном", казао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је казао да очекује ускоро нову рунду разговора.

"Током следеће рунде, Приштина ће, надам се, бити много одговорнија, а то је да ће да долази у Брисел да разговара о бројним темама. То је важно за наставак дијалога", казао је Петковић.