Насловна » Актуелно » Вести » Петковић из Грачанице: Идеологију зла не смемо никада више да дозволимо, Србија ће чувати мир
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић из Грачанице: Идеологију зла не смемо никада више да дозволимо, Србија ће чувати мир

17. март 2022.

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић присуствовао је данас у Грачаници обележавању осамнаесте годишњице погрома над српским народом у покрајини.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је прво присуствовао парастосу страдалима који је у манастиру Грачаница служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, а потом је на споменику невиним жртвама "Миссинг" испред Дома културе у Грачаници положио беле руже.

Петковић је потом са челницима Српске листе, политичким и институционалним представницима Срба са Kосова и Метохије, представницима удружења киднапованих и несталих присуствовао и Академији "На заборав немамо право", поводом 18. године мартовског погрома.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Приликом обраћања, Петковић је истакао да 17. март 2004. године представља злочин без казне и страдање српског народа на почетку 21. века у срцу Европе.

- 17. март представља и нашу Голготу али и наше Васкрсење, али чини ми се да је управо и све остало тако на Kосову и Метохији, и Голгота и Васкрсење. 17. март је догађај који је у потпуности разоткрио праву природу идеологије зла према српском народу, овде на Kосову и Метохији. То иде много даље и од уобичајених максималистичких захтева албанских ектремиста у правцу потпуно етнички чистог простора Kосова и Метохије очишћеног од Срба, али не само Срба већ и потребе да се затре сваки траг српског постојања овде на простору KиМ. И зато 17. марта не само да је убијено 19 лица, не само да је протерано 4.012 Срба, не само да је етнички очишћено више градова и села, не само да је спаљено 935 српских домова, него је уништено и 35 наших цркава, манастира, конака, од страдалних Светих Архангела, Богородице Љевишке, Девича и осталих наших цркава, манастира и средњовековних бисера светске културне баштине. 17. март између осталог представља и лице и наличје и два симбола овде који су уткани у судбину нашег народа. С једне стране симбол 17. марта је Адем Kурти, онај младић који у налету беса и мржње руши крст на куполи цркве Светог Илије у Подујеву, али с друге стране симбол је и Боривоје Спасојевић као и све невино пострадале жртве које су изгубиле своје животе само зато што носе српско име и презиме. И зато 17. март никада више не сме да се понови! 17. март морамо да обележавамо и да га се сећамо, јер идеологију зла никада више не смемо да допустимо, јер она руши све пред собом - поручио је Петковић.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је истакао да данас имамо председника Александра Вучића који је први председник који је отворено, гласно и јасно рекао да се никада више неће поновити нити Погром нити Олуја на простору Kосова и Метохије, или тамо где Срби живе и који је обновио културу сећања.

- То је значајна порука и подршка српском народу на KиМ, уз то да се и данас заједно поред свих притисака и напада боримо да сачувамо мир и стабилност који су нам преко потребни, овде на овим просторима.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Али и да сваке године обележавамо 17. март као дан незаборава, дан који никада више не сме да се понови, али је важно и да ми данас будемо окренути будућности и кажемо да су нам мир и стабилност преко потребни и да нам је суживот и разговор са Албанцима преко потребан, јер је судбина одредила да заједно живимо на овим просторима - подвукао је Петковић.

Он је истакао да ће Влада Републике Србије заједно са председником Александром Вучићем да се још снажније и одлучније бори за наш народ у покрајини и да економски подижемо српске средине и на KиМ градимо нашу будућност - закључио је Петковић.