Насловна » Актуелно » Вести » Петковић указао Боцан-Харченку да се над српским народом спроводи кампања притисака и репресије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић указао Боцан-Харченку да се над српским народом спроводи кампања притисака и репресије

13. април 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији, Њ.Е. Александром Боцан – Харченком, са којим је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и току дијалога Београда и Приштине.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је указао на чињеницу да се свакодневно спроводи кампања притисака и репресије над српским народом и на отворенa настојањa Приштине да угрози и укине сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији. С тим у вези, директор Петар Петковић је истакао да су недаваном одлуком Приштине да забрани спровођење избора Републике Србије на териорији покрајине, која је била противна јасном и недвосмисленом ставу земаља Квинте, додатно угрожена основна политичка и демократска права Срба на Косову и Метохији.

Што се тиче дијалога, директор Канцеларије за Косово и Метохију је скренуо пажњу да одбијањем да испуни до сада постигнуте споразуме, Приштина отежава наставак дијалога и доводи у питање напредак у процесу нормализације односа. При томе је посебно нагласио да се 19. априла навршава пуних девет година како Приштина одбија да у дело спроведе договор о формирању Заједнице српских општина, без кога не може доћи до суштинског помака у дијалогу. Петковић је указао и на кршење договора у областима енергетике и правосуђа, на несарадњу по питању несталих и на непоштовање одредби у области слободе кретања и посете званичника покрајини... Он је још једном подсетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског споразума и да ће наставити да инсистира на спровођењу свих постигнутих договора у дијалогу, посебно на успостављању Заједнице српских општина.

Захваливши се руском амбасадору на доследној подршци његове земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић закључио је на крају разговора да Београд остаје опредељен за мирно решавање несугласица са Приштином и стварање услова за безбедан и просперитетан живот људи у нашој јужној покрајини, истакавши да се трајно и одрживо решење може тражити искључиво у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН.