Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Курти показује фрустрираност због истине коју је саопштио председник Вучић
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Курти показује фрустрираност због истине коју је саопштио председник Вучић

18. април 2022.

Све што је председник Александар Вучић рекао о наоружавању такозваног Kосова, кршењу Резолуције 1244 и Војно-техничкиг споразума из Kуманова, необориве су и непобитне чињенице и њих Аљбин Kурти треба да научи од првог до последњег слова.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Драго ми је да је Kурти пажљиво пратио обраћање председника Вучића, јер може много тога да научи и нема потребе да показује фрустрираност због истине коју је Вучић предочио и њему и представницима међународне заједнице.

Јасно је да онај који се прославио бацањем сузавца у покрајинском парламенту, не може да разуме политику одговорности, мира и стабилности за коју се залаже званични Београд, нити да онај, који не поштује одлуке властитих правних инстанци о повраћају земље манастиру Високи Дечани, има било какво право да се на те исте институције позива када је у питању формирање ЗСО.

Са таквим односом, Kурти нема ни трунке кредибилитета да говори о некаквом реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом, јер такве најаве нису ништа друго до унапред изречена претња, која нема никакве везе са поштовањем и спровођењем до сада постигнутих споразума.

Да је истински опредељен за изградњу трајног мира и заједничког суживота на простору Kосова и Метохије и шире - Западног Балкана, Kурти би омогућио фомирање Заједнице српских општина и на тај начин дао свој допринос стабилизацији прилика на терену и показао да поштује колективна права српскиг народа на KиМ.

Уместо тога, он шаље јединице РОСУ у српске средине и на тај начин наставља да исказује своје опасне и милитантне намере и идеје, међу којима је и она о формирању такозване 'велике Албаније'.

Београд ће као одговорна страна да чува мир и стабилност, водећи рачуна посебно о Србима на Kосову и Метохији, који од доласка Kуртија на власт, свакодневно трпе инситуционално насиље и терор Приштине, посебно у виду кршења основних људских права.