Насловна » Актуелно » Вести » Каменован хуманитарни аутобус који је превозио Србе повратнике у месту Рудник
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Каменован хуманитарни аутобус који је превозио Србе повратнике у месту Рудник

10. мај 2022.

Хуманитарни аутобус који превози Србе повратнике из општине Исток у Косовску Митровицу каменован је јутрос око 9 часова у месту Рудник. Овим бесплатним превозом који финансира Канцеларија за КиМ Срби из Осојана се превозе у Косовску Митровицу два пута недељно да обаве неопходне послове, здравствене прегледе или административне обавезе.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Тек пуком срећом у нападу није било повређених, али су путници изразито узнемирени и застрашени након овог инцидента. Возач је позвао полицију која је извршила увиђај.

Истичемо да су Срби повратници посебно осетљива категорија становника на Косову и Метохији и да стопа повратка износи мање од два одсто што је најмање у једном постконфликтном подручју, а управо овакви и слични учестали напади на повратнике, уз узурпацију имовине међу главним су разлозима за одсуство одрживог повратка.

Шта је коме група путника повратника засметала, да су постали мета албанских хулигана и екстремиста? Серија агресивних и безумних напада на Србе на простору Косова и Метохије овим је настављена, а најновији напад на повратнике, тест је и за представнике оних међународних организација које би требало да обезбеде миран и безбедан живот Срба на КиМ, да свој задатак и испуне.

Посебно забрињава што не постоји ни воља, ни жеља политичара из Приштине да осуде овакве инциденте и затраже хитно привођење починилаца, чиме би јасно и недвосмислено показали да су спремни на заједнички суживот са српским народом.

Напротив, од представника Привремених институција самоуправе у Приштини имамо само агресивне и антисрпске изјаве којима потпирују мржњу и нетрпљивост према Србима и директно изазивају инциденте на терену.

Канцеларија за Косово и Метохију захтева да се хитно и без одлагања нападачи на хуманитарни аутобус ухапсе и санкционишу и апелује на представнике међународних организација који делују на простору КиМ да овај инцидент јавно и јасно осуде и подигну безбедност Срба на виши ниво.