Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са француским амбасадором: Београд заступа политику дијалога и регионалне стабилности, али таква спремност не постоји у Приштини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са француским амбасадором: Београд заступа политику дијалога и регионалне стабилности, али таква спремност не постоји у Приштини

11. мај 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Француске у Републици Србији Њ.Е. Пјером Кошаром, кога је упознао са током дијалогa Београда и Приштине.

 др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је нагласио да за разлику од Београда, који је испунио све договоре проистекле из Бриселског споразума, Приштина није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којом се касни пуних девет година. Поред тога, постоји кршење договора у областима енергетике, споразума о регистарским таблицама и континуирана несарадња по питању несталих, подвукао је директор Петар Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао и да је решавање питања несталих лица покренуто на инсистирање Београда и да при томе Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Kосову и Метохији, на којима се по сазнањима Београда налазе посмртни остатци Срба несталих у рату, док је Београд, без оклевања, поступио по сваком таквом захтеву Приштине. Тако је јуче отпочео процес претраге терена на локалитету рудника Штаваљ, на територији општине Сјеница, a на основу информација о потенцијалном месту масовне гробнице које је доставила Приштина.

 др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„Политика коју у дијалогу заступа Београд ствара предуслове за договор и дугорочну стабилност у региону, али политичка зрелост и воља за постизање договора друге стране, не постоји“, рекао је директор Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић закључио је да је Београд, и поред свега, опредељен за очување регионалне стабилности и решавање свих несугласица на релацији Београд-Приштина дијалогом и политичким средствима.